economie cultuur politiek RSS

China houdt Canadese spionageverdachte langer vast

De Chinese overheid heeft de formele arrestatie bekendgemaakt van Kevin Garrett, een Canadees die sinds augustus vastzit op verdenking van spionage. Zijn vrouw is op borgtocht vrijgelaten.

Donderdag maakte het Chinese ministerie van buitenlandse zaken bekend dat Kevin Garrett officieel is gearresteerd. Meestal betekent dit dat er voldoende bewijs is verzameld om tot vervolging te kunnen overgaan.

Garrett en zijn vrouw Julia werden op 4 augustus uit hun woning in Dandong meegenomen door de veiligheidsdienst. Een dag later meldde staatspersbureau Xinhua dat de twee worden verdacht van het stelen van staatsgeheimen betreffende China's leger en defensie-onderzoek.

 

Koffiehuis

Volgens zijn familie en advocaat is onduidelijk wat voor soort staatsgeheimen Garrett zou hebben verzameld. De autoriteiten hebben Julia Garrett op borgtocht vrijgelaten, maar zij mag China het komende jaar niet verlaten.

De Garratts wonen en werken sinds 1984 in China. Ze werkten 24 jaar als leraren in Zuid-China. In 2008 verhuisden ze naar het noordoosten. Ze openden een bar in Dandong met uitzicht op de Vriendschapsbrug over de Yalu grensrivier (foto). Dit is de belangrijkste verkeersader tussen China en Noord-Korea. De bar serveert westers voedsel, er worden conversatielessen in het Engels gegeven en volgens de website van de bar kunnen de Garretts behulpzaam zijn een uitstapje naar Noord-Korea te maken.

 

Theorieën

Sommige westerse media brengen de arrestatie van Garrett in verband met pogingen van Chinese autoriteiten het zendingswerk van christenen in Noord-Korea te dwarsbomen. De Garretts zijn gelovig en hun koffiehuis werd regelmatig bezocht door christenen die proberen in Noord-Korea het geloof te verkondigen.

Canadese media leggen een verband met de arrestatie van een Chinese spion in december 2013. Hij zou gegevens over Canadese marineschepen naar de Chinese overheid hebben doorgespeeld. Mogelijk is de arrestatie van Garrett daarvoor een vergelding of wordt een gevangenenruil voorbereid.

donderdag 5 februari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Canadees koppel vast in China wegens spionage
Canada verdenkt Chinees van spionage
China houdt opnieuw burgerspion aan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder