economie cultuur politiek RSS

Strategische besprekingen China en Noord-Korea

De Chinese staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Zhang Yesui ontvangt woensdag zijn Noordkoreaanse ambtsgenoot Kim Kye-gwan. China speelt een sleutelrol om het regime van Kim Jong-un te beteugelen.

Het is de komende dagen en komen en gaan in Beijing van hoofdrolspelers in het Dossier Noord-Korea. Dinsdag arriveert VN-leider Ban Ki-moon om met China's leiderschap te overleggen. Over een paar dagen brengt de president van Zuid-Korea, Park Geun-hye, een bezoek aan Beijing.

China is zo'n beetje de laatstse bondgenoot van Noord-Korea. De machthebbers in Beijing houden hun buurland nog altijd de hand boven het hoofd, als het gaat om formeel of praktisch ondermijnen van handelssancties tegen Kims regime.

 

Zakelijker houding

De spanningen op het Koreaanse schiereiland werden begin dit jaar steeds verder opgevoerd, nadat nieuwe handelssancties werden afgekondigd na een kernproef in februari. Maar de grens van China's geduld lijkt bereikt. Bij zijn bezoek aan de VS zei president Xi Jinping dat hij het met de Amerikanen eens is dat Noord-Korea moet stoppen met zijn kernwapenprogramma. China gaf daarmee voor het eerst publiekelijk een signaal af hoe het over kernwapens in handen van Kim en zijn generaals denkt.

Opmerkelijk is dat beide landen op ministerieel niveau gesprekken gaan voeren. Gebruikelijk is dat deze bilaterale contacten onderhouden op het niveau van de top van de communistische partij. Chinese politicologen zien hierin een signaal dat China de relatie met Noord-Korea zakelijker wil gaan behandelen, in plaats van gesprekken tussen ideologische partners.

 

Aantrekken en afweren

Overigens beginnen dinsdag in Washington ook gesprekken tussen de VS, Japan en Zuid-Korea. Die volgen op een uitnodiging van Noord-Korea aan de VS om onderhandelingen te hervatten.

Noord-Korea speelt al decennia een diplomatiek spel van aantrekken en afweren. Het voert militaire spanningen op en laat de druk weer afnemen als het concessies afdwingt. Wezenlijke veranderingen worden echter niet doorgevoerd. Nu Noord-Korea een kernwapen heeft ontwikkeld en experimenteert met ballistische raketten hebben de VS en zijn bondgenoten meer haast gekregen.

dinsdag 18 juni 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Topontmoeting Xi en Obama was 'geweldig'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder