economie cultuur politiek RSS

Bedrijven Shenzhen gaan betalen voor luchtvervuiling

Vandaag is in de industriestad Shenzhen een experiment met de handel in emissierechten gestart. Zes andere Chinese steden volgen in de komende maanden.

Een prijs op luchtvervuiling. Zo wil China de uitstoot van koolstofdioxide terugdringen. In totaal 635 grote vervuilers zijn onderworpen aan de emissiehandel, samen goed voor 40 procent van alle uitstoot van broeikasgassen in Shenzhen.

Zes andere steden volgen: Beijing (420-600 bedrijven), Shanghai (197), Tianjin (120), Guangdong (830), Chongqing (niet bekend) en Hubei (niet bekend).

 

Te duur of te goedkoop

Wie de uitstoot weet terug te dringen, kan besparen en zelfs verdienen door zijn ongebruikte rechten te verkopen. Wie meer uitstoot, moet extra emissierechten kopen en gaat meer betalen. De doelstelling is om in 2020 de uitstoot van kooldioxide terug te dringen tot 40 à 45 procent van het uitstootniveau van 2005. In 2016 wordt de emissiehandel geëvalueerd. Als het project slaagt kan het over heel China worden uitgerold.

Het systeem lijkt als twee druppels water op de emissiehandel die de EU in 2008 introduceerde. Dat project mislukte bijna voortijdig door de economische crisis. Door teruglopende economische activiteit daalden de emissies; de prijs van emissierechten daalde mee en de prikkel op schoner produceren verdween. China wil met het experiment uitvogelen wat een juiste prijs per ton emissie en de maximum hoeveelheid emissierechten precies is. Een te hoge prijs en te weinig rechten zou de economie afremmen; een te lage prijs en een te ruim aanbod zal niet het gewenste effect hebben.

dinsdag 18 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Kabinet wil 30 procent minder luchtvervuiling
China gaat grondvervuiling onderzoeken
Het is officieel: water China is vervuild

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder