economie cultuur politiek RSS

Xi wil bezem door communistische partij

Er moet een einde komen aan formalisme, bureaucratie, hedonisme en verkwisting door hoge partijfunctionarissen. Dat zegt president en partijleider Xi Jinping in een poging de kloof tussen de communistische partij en het volk te verkleinen.

Een jaar lang gaat de Communistische Partij van China intern schoon schip maken. Een grondige schoonmaak, zo kwalificeerde Xi dinsdag de interne partijcampagne. "Het winnen of verliezen van de steun van het volk is doorslaggevend voor het voortbestaan of verdwijnen van de Communistische Partij", zei Xi zelfs.

Dat geldt zeker voor een land als China, waar partij en staat zo zijn vervlochten. Wie geen lid is van de partij, krijgt geen hoge positie in het bestuur of bij staatsbedrijven. Zelfs in de private sector is een lidmaatschapspasje noodzakelijk om in China iets voor elkaar te krijgen.

 

Zelfreinigend vermogen

Xi roept partijleden op in de spiegel te kijken. "We moeten het volk dienen, sober leven, oprecht en vrij van corruptie zijn." Hij denkt dat de partij in staat zal zijn zichzelf te reinigen en te vernieuwen en zo de harten van de burgers te winnen. 

Kritiek op individuele partijbonzen die corrupt zijn of hun macht misbruiken neemt de afgelopen jaren toe en dankzij internet kunnen autoriteiten minder makkelijk ontsporingen onder het tapijt vegen. Xi heeft direct nadat hij vorig jaar november tot partijleider was gekozen duidelijk gemaakt dat hij de aanpak van corruptie en machtsmisbruik tot speerpunt van zijn beleid zou maken.

 

De trap van bovenaf vegen

En eerlijk is eerlijk, er zijn de afgelopen maanden al een fiks aantal mensen uit hun ambt gezet en vervolgd. Niet alleen vliegen, maar ook tijgers, zoals Xi beloofde. Maar er is nog een lange weg te gaan. China ergert zich in toenemende mate aan de machtigste klasse die zich veel denkt te kunnen permitteren.

Hoge partijfunctionarissen lijken de afgelopen maanden al te anticiperen op strengere partijregels. Exclusieve restaurants en verkopers van luxeartikelen als duurdere auto's en horloges klagen dat de omzetten sinds begin dit jaar teruglopen.

woensdag 19 juni 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Oud-minister voor rechter in grote corruptiezaak
Woede over behandeling meisje dat water morste
Corruptiebestrijders moeten schaar in VIP-kaart zetten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder