economie cultuur politiek RSS

Kritiek op hondenvlees-festival

Kritiek op hondenvlees-festival

Een jaarlijks midzomerfeest waar hondenvlees wordt gegeten leidt tot protesten van dierenrechtorganisaties. In Yulin worden ieder jaar meer dan 10.000 honden geslacht.

De bewoners van Yulin hadden zich er zo op verheugd. Vrijdag zouden ze de zonnewende vieren met hondenvlees, lychees en baijiu, Chinese brandewijn. Zoals ze dat ieder jaar doen.

Maar Chinese dierenrechtenorganisaties willen een verbod op het feest, omdat het slachten van honden voor consumptie inhumaan zou zijn. Volgens de critici worden er meer dan 10.000 honden voor het festival geslacht. Soms zouden honden nog niet dood zijn als ze worden gevild. Het zou ook gaan om zwerfhonden die vanuit de verre omgeving -onder slechte omstandigheden- naar Yulin worden aangevoerd. De autoriteiten zeggen echter dat de honden door lokale boeren worden gefokt voor het festival.

 

Geneeskrachtige werking

Meer dan 100.000 Chinezen hebben online een petitie ondertekend die de autoriteiten vraagt het festival te verbieden.

Het eten van hond is in China zeker niet gebruikelijk. In grote delen van het land vindt men het een achterlijke gewoonte en ziet men honden eerder als huisdier dan als voedsel. Maar in sommige streken in het zuiden komt het nog wel voor. Men schrijft hondenvlees een geneeskrachtige werking toe, bijvoorbeeld om de spijsvertering te verbeteren.

woensdag 19 juni 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder