economie cultuur politiek RSS

China brengt kinderverkrachter ter dood

Een 44-jarige hoge partijfunctionaris die 11 kinderen heeft misbruikt is dinsdag geëxecuteerd. China voert de straffen voor kindermisbruikers op.

Li Xingong, de een na hoogste partijfunctionaris in de stad Yongcheng, werd in mei 2012 gearresteerd nadat de politie hem in zijn auto betrapte met een minderjarig meisje. Uit onderzoek bleek dat hij in ieder geval nog 10 meisjes heeft misbruikt. Hij werd ook in hoger beroep veroordeeld. Het Chinese Hooggerechtshof heeft toegestemd in de voltrekking van het doodsvonnis.

Het Hooggerechtshof heeft vorige maand Chinese rechtbanken opgedragen kindermisbruik harder te bestraffen. De oproep volgde op een serie misbruikzaken, die veel onrust onder de bevolking veroorzaken.

 

Vuurpeleton of injectie

Precieze cijfers zijn staatsgeheim, maar mensenrechtenorganisaties schatten het aantal uitgevoerde doodstraffen op minimaal 3.000 per jaar, maar mogelijk veel meer. Daarmee is China het land waar meer doodvonnissen worden voltrokken dan in de rest van de wereld samen.

In 1997 is de doodstraf voor minderjarigen afgeschaft. Het aantal misdrijven waarvoor een doodstraf kan worden uitgesproken is in 2011 teruggebracht met 13 (economische) delicten tot 55. Het Hooggerechtshof heeft in dat zelfde jaar rechtbanken opgeroepen vaker gebruik te maken van een voorwaardelijke doodstraf. De uitvoering wordt dan twee jaar opgeschort en kan bij goed gedrag in een levenslange gevangenisstraf worden omgezet.

 

De kogel of de spuit

De doodstraf kan worden voltrokken door een vuurpeleton of door toedienen van een dodelijke injectie. Executies vinden niet in het openbaar plaats. Hoewel de wet spreekt van een publicatieplicht, horen Chinezen in de praktijk alleen van voltrokken doodsvonnissen in zaken die eerder grote publieke beroering hebben veroorzaakt.

UPDATE- Deze week maakte de Chinese overheid bekend dat in het vervolg ook bij zeer ernstige milieudelicten de doodstraf kan worden opgelegd.

woensdag 19 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Oud-minister voor rechter in grote corruptiezaak
Burgers woedend over politieoptreden in misbruikzaak

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder