economie cultuur politiek RSS

China gaat wegennet verdubbelen

China gaat wegennet verdubbelen

In de komende 17 jaar krijgt China er 228.000 kilometer aan nieuwe nationale wegen bij. Ruim baan is goed voor de transportsector en bouwbedrijven, maar moet ook de vraag naar personenauto's aanjagen.

Het ministerie van transport neemt geen halve maatregelen. Het presenteerde donderdag een plan om het nationale wegennet te verdubbelen tot 401.000 kilometer in 2030. Momenteel zijn er 173.000 kilometers aan nationale wegen, waaronder 68.000 kilometer snelweg. Met de aanleg is 4.700 miljard yuan (564 miljard euro) gemoeid.

Het geld wordt slechts gedeeltelijk gebruikt om de capaciteit van drukke wegen te vergroten, maar wordt vooral ingezet om nieuwe regio's te ontsluiten. Er zijn 900 Chinese gemeenten die nog geen aansluiting op het nationale wegennet hebben. Een deel van de nieuwe wegen wordt tolweg (118.000 kilometer).

 

Grote investering, groot plezier

Met het plan slaat de Chinese overheid vier vliegen in één klap. De beleidsmakers willen economische activiteiten beter spreiden over het land; met de uitbreiding van het wegennet wordt het aantrekkelijker om buiten het oosten van China een bedrijf te beginnen.

Bovendien levert de aanleg de komende 17 jaar duizenden banen op in de bouwsector. Verwacht wordt dat provincies en gemeenten weer nieuwe wegen gaan aanleggen die aansluiten op de nationale routes.

 

Explosieve groei autobezit

Voor logistieke bedrijven wordt het makkelijker en dus goedkoper om steden en dorpen in het binnenland te bevoorraden.

Maar ook de fabrikanten van personenwagens wrijven zich in de handen. De groei van de autoverkoop vlakt af. Niet omdat onvoldoende mensen zich een auto kunnen veroorloven, maar omdat het autoverkeer in de grote steden in het oosten zo vastloopt, dat gemeenten een rem op het autobezit zetten. Overheidsplanners verwachten dat de vraag naar auto's in het binnenland van China explosief zal groeien als daar de mogelijkheden om je te verplaatsen verbeteren.

donderdag 20 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

'Overcapaciteit dreigt voor Chinese automarkt'
China heeft niet teveel auto's, maar te weinig wegen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder