economie cultuur politiek RSS

'Reïncarnatie Dalai Lama is staatszaak'

De reïncarnatie van de geest van de Dalai Lama is een zaak waarover de Chinese overheid beslist. Anderen, en zeker de Dalai Lama zelf, hebben daar niets over te zeggen, aldus een hoge partijfunctionaris voor religieuze zaken.

Een interessante spagaat. Enerzijds is de communistische partij atheïstisch, anderzijds is wie straks tot nieuwe geestelijk leider van de Tibetaanse boeddhisten wordt uitgeroepen een belangrijke kwestie die de binnenlandse veiligheid in China betreft.

En dus wil de Chinese overheid een vinger in de pap bij de beslissing in welk lichaam de geest van de huidige Dalai Lama na zijn dood zal reïncarneren. Dat de geestelijk leider zelf heeft gesuggereerd dat de lijn van reïncarnatie met hem misschien stopt, zint de Chinese leiders maar niets. Ook het hiernamaals moet zich schikken aan de controle door de Chinese overheid.

 

Respectvol

Dat zegt tenminste Zhu Weiqun, voorzitter van de commissie voor etnische en religieuze zaken van de politieke consultatieve vergadering, een adviesorgaan van de overheid. Volgens Zhu heeft de Dalai Lama 'dubbel verraad' gepleegd, door te suggereren dat hij de laatste Tibetaanse geestelijk leider zal zijn. Verraad aan zijn geloof en aan het vaderland.

Het aanwijzen van de reïncarnatie van de Dalai Lama is een uitgebreid ritueel dat al honderden jaren bestaat. "En iedere stap moet worden gemeld aan de overheid voor goedkeuring", zei Zhu woensdag. "De 14e Dalai Lama heeft geen serieuze of respectvolle opstelling getoond. Soms zegt hij dat hij zal reïncarneren in het lichaam van een buitenlands kind, soms dat van een vrouw. Als iemand hem een pot honing geeft, zal hij blijmoedig zeggen dat hij in een volgend leven als bij terugkeert."

 

Goed en kwaad

Volgens Zhu wordt de reïncarnatiekwestie door de Dalai Lama 'gehyped' om zijn agenda en die van andere separatisten te dienen. Desondanks, concludeerde hij, neemt de internationale invloed van de Dalai Lama af, omdat steeds minder regeringsleiders hem willen ontvangen. "Sommige mensen kunnen goed en kwaad niet onderscheiden, en zullen toch met hem eten. Maar zij zullen het respect van het Chinese volk verliezen."

Dat het de Chinese overheid menens is zich in de reïncarnatiekwestie te mengen, bleek in 1995. Toen werd door monnikken de reïncarnatie van de een na hoogste spiritueel leider, de Panchen Lama, aangewezen. Chinese autoriteiten namen de 6-jarige gevangen en wezen zelf een reïncarnatie aan. Deze geestelijke wordt door veel Tibetaanse boeddhisten als een fop-Lama beschouwd.

vrijdag 13 maart 2015

Gerelateerde personen:

Panchen Lama

Gerelateerde onderwerpen:

Dalai Lama in gesprek over bezoek aan China
China houdt pleidooi voor 'instituut' Dalai Lama
Dalai Lama wil zelf het licht uitdoen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder