economie cultuur politiek RSS

Chinese luchtvaart blijft kampioen vertragingen

Zeven internationale vliegvelden in China bungelen onderaan de lijst met meest punctuele luchthavens in de wereld. Maar het percentage vluchten dat op tijd vertrok of aankwam is wel iets gestegen ten opzichte van 2013.

Frequente luchtreizigers in het Verre Oosten hadden waarschijnlijk wel een vermoeden. Maar de punctualiteitscijfers die FlightStats ieder jaar verzamelt bevestigen nog maar eens dat nergens ter werld zoveel vluchten vertraging oplopen of worden geannuleerd als in China.

Shanghai Hongqiao is de slechtst presterende luchthaven ter wereld: slechts 37,17 procent van alle vluchten vertrok hier vorig jaar op tijd. Die andere luchthaven van Shanghai, Pudong, scoort maar net beter: 37,26 procent vertrok op het juiste tijdstip.

 

China onder, Japan boven

Op de lijst van 61 grote, internationale luchthavens staan de zeven Chinese vliegvelden stijf onderaan. Naast de twee vliegvelden van Shanghai, scoren ook Hangzhou, Shenzhen, Guangzhou, Chongqing en Beijing laag op punctualiteit. Het goede nieuws is wel dat Pudong en Beijing beter scoren dan in de lijst die FlightStats in 2013 samenstelde.

Aan het andere eind van de lijst schitteren Japanse vliegvelden: Haneda in Tokio biedt de minste kans op vertragingen: 89,7 procent vertrok op tijd. Worden ook kleinere regionale luchthavens bekeken, dan is Itami in Japan het best presterende vliegveld ter wereld met een punctualiteitspercentage van 94,6 procent. Volgens FlightStats verliezen passagiers en bemanning wereldwijd opgeteld 232 jaar door vertragingen.

 

Nieuw verkeer, oud management

Volgens een Chinese luchtvaartdeskundige, Zou Jianjun, zijn de Chinese vertragingen te wijten aan het feit dat het leeuwendeel van alle vluchten van en naar Beijing, Shanghai en Guangzhou gaat. Maar dat de capaciteit, luchtverkeersleiding en management daar niet op is aangepast. Een vertraging op een van deze luchthavens leidt daardoor gemakkelijk tot een sneeuwbaleffect van andere vertragingen, zegt Zou zaterdag tegen South China Morning Post.

Andere luchtvaartdeskundigen hebben in het verleden gewezen op het gebrek aan luchtcorridors in het Chinese luchtruim. Die zijn onvoldoende aangepast aan de groei van het luchtvaartverkeer in de afgelopen decennia. Ook is er internationaal kritiek op de Chinese luchtverkeersleiding.

 

Zwaanzinnige score

Het zal geen verwondering wekken dat Chinese luchtvaartmaatschappijen de meeste moeite hebben op tijd te vliegen. De slechtst presterende maatschappij ter wereld was Xiamen Airlines met een punctualiteitspercentage van 33,8 procent en een gemiddelde vertraging van 70 minuten.

De meest punctuele maatschappij ter wereld was in 2014 de KLM. Van alle vluchten arriveerde 88,7 procent op tijd.

zaterdag 21 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Piloten klagen over tweetalige toren in Beijing
Luchtverkeer weer normaal door verplaatsing oefening
Chinese luchthavens kampioen vertragingen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder