economie cultuur politiek RSS

ChemChina koopt Italiaans industrie-icoon Pirelli

Het Chinese staatsbedrijf ChemChina koopt voor 7,1 miljard euro bandenfabrikant Pirelli. De Chinezen maken gebruik van de lage koers van de euro.

Dit weekeinde is ChemChina met een groep investeerders overeengekomen 26,2 procent van de aandelen van Pirelli te kopen. De Chinese chemiereus wil een meerderheidsaandeel verwerven door de aan de beurs genoteerde overige aandelen op te kopen. Daarna kan Pirelli helemaal van de beurs worden gehaald.

De overname kwam in een stroomversnelling door twee redenen: de huidige lage koers van de euro ten opzichte van de yuan. En één van de vier grootaandeelhouders in Pirelli, het Russische Rosneft, is zwaar getroffen door economische sancties tegen Rusland en heeft dringend cash nodig.

 

Hoger segment

ChemChina is een Chinees staatsbedrijf dat verschillende chemische producten maakt. Het heeft al een bandendivisie, China Nationale Banden- en Rubberfabriek; een belangrijke leverancier van de snel groeiende Chinese autoindustrie. Maar deze fabriek maakt goedkope banden, terwijl margerijke Pirelli-banden juist voor het hogere segment bedoeld zijn. Wel gaat waarschijnlijk Pirelli's afdeling die vrachtwagenbanden maakt verder onder de naam van het Chinese bandenbedrijf.

Pirelli bestaat al sinds 1872. Het bedrijf groeide uit tot een icoon van de Italiaanse maakindustrie, niet in het minst door de wereldberoemde Pirelli Kalenders. Pirelli levert ook banden voor de Formule-1.

maandag 23 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China koopt deel van Italiaanse stroom- en gasnetwerk
Extra geld voor Chinese investeringen in buitenland
Sterke groei Chinese investeringen in Europa

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder