economie cultuur politiek RSS

Dispuut Turkije en China voor Thaise rechter

Het lot van twee gezinnen die al een jaar in Thaise vreemdelingendetentie worden vastgehouden, heeft tot een venijnige juridische strijd tussen de Chinese en Turkse regeringen geleid. Turkije zegt dat de 17 Turken zijn, China claimt dat het Oeigoeren zijn met de Chinese nationaliteit.

Sinds maart 2014 zit de familie die zich Teklimakan noemt vast in Thailand, nadat zij illegaal de grens vanuit Cambodja waren overgestoken. Zowel China als Turkije hebben de Thaise autoriteiten gevraagd de vier volwassenen en 13 kinderen naar hun land te sturen.

Volgens China zijn de 17 Oeigoeren en dus Chinezen die illegaal het land hebben verlaten. Maar de gezinnen zelf zeggen dat ze Turkse onderdanen zijn. De Turkse ambassade heeft beide gezinnen tijdens hun detentie van paspoorten voorzien en gezegd dat ze welkom zijn.

 

Precedent

Thailand zit met de kwestie in zijn maag. Het wil geen partij kiezen en de regering zegt dat eerst de nationaliteit van de groep moet worden vastgesteld. Volgens de Thaise wet moet een rechter beslissen of iemand langer dan een week mag worden vastgehouden. Als de rechtbank de groep die al een jaar vastzit vrijlaat, reizen ze op hun Turkse papieren naar Turkije. China wil dat voorkomen en heeft zich als belanghebbende in het geding gemoeid.

Vrijlating zou een belangrijk precedent zijn. Er zitten honderden mensen in Thailand in detentie die claimen Turk te zijn en waarvan China stelt dat het uitgeweken Oeigoeren zijn. Vaak beschikken ze niet over papieren waaruit hun identiteit en nationaliteit blijkt.

 

Broedervolk

De Oeigoeren zijn de bewoners van de westelijke autonome regio Xinjiang. Ze behoren tot de centraalaziatische volkeren en spreken een taal die verwant is aan het Turks. De Turkse regering beschouwt de Oeigoeren als een broedervolk.

Vanwege etnische spanningen en repressie in Xinjiang, wijken steeds meer Oeigoeren uit naar het buitenland. De westelijke grens wordt de laatste jaren goed bewaakt en daarom kiezen de Oeigoeren die het zich veroorloven kunnen voor een route door Zuid-Azië, vaak met behulp van mensensmokkelaars. China is bang dat onder deze groep zich moslimextremisten bevinden die zich aan willen sluiten bij de jihad in Syrië of Irak. Op termijn zouden moslimstrijders terug kunnen keren in China om daar terroristische aanslagen te plegen. Vrijdag doet de rechtbank in Bangkok uitspraak.

UPDATE - De rechtbank in Bangkok heeft vrijdag beslist dat de Thaise autoriteiten de twee gezinnen terecht vasthouden totdat hun identiteit en nationaliteit onomstotelijk is vastgesteld. Op basis daarvan moet een beslissing worden genomen waar de families naartoe reizen.

woensdag 25 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China arresteert tien Turkse mensensmokkelaars
China wil in Thailand aangetroffen Oeigoeren terug
Honderden Oeigoeren vechten mee met IS

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder