economie cultuur politiek RSS

Milieuministerie vertrouwt lokale data niet

Milieuministerie vertrouwt lokale data niet

Het Chinese ministerie van milieubescherming vermoedt dat lagere overheden sjoemelen met gegevens over luchtvervuiling. Het gaat twee jaar lang de aangeleverde data vergelijken met eigen waarnemingen.

Lokale overheden rommelen met data of verzinnen zelfs cijfers over luchtverontreiniging om zo aan nationale doelstellingen te voldoen. Dat zegt de vice-minister van milieu Wu Xiaoqing. Hij kondigde inspecties aan en de inzet van mobiele meetstations van de centrale overheid om lokale gegevens te controleren.

Volgens Wu kan de overheid alleen succesvol de strijd met de smog aan als het over correcte meetgegevens beschikt. Bovendien tasten onjuiste data de geloofwaardigheid van de overheid aan. "Het garanderen van de juistheid van gegevens is daarom strikt noodzakelijk", aldus Wu.

 

Veel maatregelen, geen effect

De aankondiging van inspecties volgt op een onthullend onderzoek van de universiteit van Beijing. Wetenschappers ontdekten dat de hoeveelheid kleine fijnstofdeeltjes in de lucht van de hoofdstad (pm2.5) 15 procent hoger is dan uit gegevens van de stad Beijing blijkt. Ook het aantal dagen met ernstige smog is twee keer zo groot dan uit cijfers van de lokale autoriteiten blijkt.

Volgens de onderzoekers worden de officiële gegevens vertekend doordat een groot deel van de 35 meetstations in de buitenwijken van Beijing zijn neergezet. De wetenschappers concluderen dan ook dat 'ondanks extreme maatregelen de luchtkwaliteit onveranderd is'. Het zakenblad Caijing publiceerde maandagavond over het onderzoek, maar het bericht werd dinsdag weer van de site verwijderd.

donderdag 2 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Arrestaties bij anti-smogdemonstratie Xi'an
Beijing verwacht dat smogprobleem in 2030 is opgelost
Stop de persen: vervuiling China neemt af

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder