economie cultuur politiek RSS

Proces Zhou Yongkang nadert; aanklacht bekend

Chinese aanklagers hebben vrijdag bekend gemaakt dat zij Zhou Yongkang in de stad Tianjin voor de rechter zullen brengen. Ook is de aanklacht gepubliceerd: omkoping, machtsmisbruik en het openbaren van staatsgeheimen.

Dat Zhou Yongkang voor de rechter zou komen; dat wisten we al sinds december. Dat die rechtszaak een 'openbaar karakter' zou hebben, meldde het hooggerechtshof al in maart. Maar dat voor het proces de rechtbank in Tianjin is aangewezen is nieuw.

Openbaar aanklagers publiceerden vrijdag een korte verklaring, zonder veel details te geven. Naast de lokatie van de rechtszaak, werd ook de aanklacht gepubliceerd: omkoping, machtsmisbruik en het openbaren van staatsgeheimen.

 

Maar wanneer?

Grote vraag blijft wanneer het proces begint, waar in China zo naar wordt uitgekeken. Zhou was tot voor kort een van de machtigste mannen van China. Tot zijn pensionering in 2013 was hij verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid. Nog nooit moest een zo hooggeplaatste functionaris in China zich wegens corruptie voor de rechter verantwoorden.

Politiek gevoelige rechtszaken worden in China doorgaans achter gesloten deuren behandeld. Het is onwaarschijnlijk dat juist deze zaak volledig openbaar zal zijn. Zhou beschikt over veel belastende informatie over veel machtige Chinezen. De vraag is waar die informatie nu is en wie er over kan beschikken. Vanwege de aanklacht zal tijdens de behandeling in ieder geval over de aard van de door Zhou geopenbaarde staatsgeheimen worden gesproken.

 

Meer weten over de zaak-Zhou? Lees dan het achtergrondartikel dat ik daar eerder over schreef.

vrijdag 3 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China belooft openbaarheid in rechtszaak Zhou
Het is zover: Zhou Yongkang officieel de klos
Corruptieonderzoek naar vertrouweling ex-president

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder