economie cultuur politiek RSS

Unilever bouwt derde fabriek in China

Vijf keer zoveel omzet over tien jaar. Dat is de doelstelling van Unilever in China. De fabrikant van voedsel- en personal care-producten gaat daarvoor een derde fabriek bouwen.

Unilever heeft momenteel twee fabrieken in China (Hefei en Tianjin) en een researchcentrum in Shanghai. Daar komt een productiefaciliteit bij in Pengshan, provincie Sichuan, voor de productie van wasmiddelen. Met de bouw is een investering van 300 miljoen yuan (36 miljoen euro) gemoeid.

De nieuwe fabriek zal grotendeels op biomassa draaien. Unilever koopt daarvoor afval van boeren, zoals stro en pindadoppen. Het maakt de fabriek schoner en zorgt voor 50 procent minder energiekosten. Boeren verbranden hun afval nu nog op het land. Unilever heeft ook beloofd om scholen in Pengshan te sponsoren.

 

Groei in centraal en west-China

"Het verplaatsen van industriële activiteiten naar centraal en west-China is een onvermijdelijke trend voor multinationals. Daar is arbeid en grond goedkoper en stimuleren lokale overheden de komst van werkgelegenheid", zegt Xie Yongjun, een Chinese businessconsultant in People's Daily.

Unilever haalt tegenwoordig 57 procent van zijn omzet uit opkomende economieën, zoals China. Die omzet stijgt al acht jaar onophoudelijk met dubbele groeicijfers. Unilever heeft distributie in vrijwel geheel China en verkoopt daar zowel global brands als lokale merken als Omo, Comfort, Zhonghua, Lux, Pond's, Clear, Dove, Hazeline, Rexona (personal care), Lipton, Knorr en Wall's (food).

zaterdag 22 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Shanghai krijgt eigen Disneyland
Chinese middenklasse wil meer luxe
Coca-Cola viert 35e verjaardag in China met investeringen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder