economie cultuur politiek RSS

AIIB wordt slank, schoon en (dollar)groen

AIIB wordt slank, schoon en (dollar)groen

De Aziatische Infrastructuur Investeringsbank zal tegen lage kosten worden geleid, transparantie nastreven en corruptie tegengaan, belooft China. Nederland werd dit weekeinde toegelaten als mede-oprichter.

De AIIB zal als een bank worden bestuurd, niet als een politieke organisatie. Dat zei Jin Liqun, het hoofd van het tijdelijke secretariaat van de bank, zaterdag op een congres in Singapore. Daarmee probeert Jin twijfels weg te nemen over de manier waarop de bank zal worden geleid.

"AIIB is een bank, geen politieke alliantie. Dit betekent dat het onmogelijk is de organisatie niet transparant te laten werken", zei Jin. Hij noemde AIIB 'lean, clean and green'; al bedoelde hij met groen niet dat de bank ecologische doelstellingen nastreeft. "Slank betekent dat AIIB kosteneffectief zal werken. Schoon dat er geen plek is voor corruptie. En groen betekent dat er geld wordt verdiend voor de economie."

 

Nederland is erbij

Het interim-secretariaat maakte dit weekeinde bekend dat Nederland is geaccepteerd als 'prospective founding member'. Dat betekent dat Nederland één van de 46 landen is die op de oprichtingsconferentie mee kan praten over de regels hoe de bank zal worden geleid en de kredieten worden verdeeld.

Nederland maakte op 28 maart bekend dat het wil participeren in de AIIB. Als de onderhandelingen in juni zijn afgegerond, zal het kabinet een beslissing nemen of Nederland definitief toetreedt. Dan zal ook een besluit worden genomen over de Nederlandse kapitaalstorting en garantiekapitaal.

zaterdag 11 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Premier Rutte omarmt China
46 Landen willen participeren in AIIB
Westerse landen in de rij voor Aziatische ontwikkelingsbank

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder