economie cultuur politiek RSS

China gaat bezoek aan Hong Kong beperken

China gaat bezoek aan Hong Kong beperken

De Chinese overheid gaat het aantal keren dat bewoners van Shenzhen naar Hong Kong kunnen reizen waarschijnlijk beperken tot één keer per week. Daarmee wil het tegemoet komen aan bezwaren van burgers in Hong Kong en parallelimport tegengaan.

China staat op het punt de onbeperkte toegang van zijn burgers tot Hong Kong te beperken. Volgens Michaal Tien, namens Hong Kong lid van het Chinese Nationaal Volkscongres, zullen in ieder geval de inwoners van Shenzhen nog maar één keer per week naar Hong Kong kunnen reizen.

De regel gaat mogelijk maandag al in, melden verschillende media in Hong Kong en China. Het nieuws lijkt te worden bevestigd doordat op de site waar inwoners van Shenzhen een visa voor Hong Kong kunnen aanvragen, de mogelijkheid van een doorlopend visum zondag plotseling is geblokkeerd.

 

Eén land, twee markten

Shenzhen ligt vlakbij Hong Kong. Het is voor inwoners van Shenzhen eenvoudig en goedkoop om per trein naar Hong Kong te reizen. Het afgelopen jaar brachten Chinezen 47 miljoen bezoeken aan Hong Kong.

Aanvankelijk konden ondernemers hun geluk niet op. Maar de Chinese kooplust brengt ook nadelen met zich mee: winkeliers klagen dat hun extra omzet teniet wordt gedaan, doordat de huren omhoog gaan. En burgers van Hong Kong klagen dat Chinezen uit het naburige Shenzhen een handeltje hebben opgezet voor artikelen die in Hong Kong vrij verkrijgbaar, maar in China schaars zijn, zoals babymelkpoeder. Bovendien zijn niet alle burgers van Hong Kong gecharmeerd van het gedrag van sommige Chinezen van het vasteland.

UPDATE - Chinese autoriteiten hebben maandag bevestigd dat het de stroom bezoekers vanuit Shenzhen naar Hong Kong gaat beperken. Volgens het Chinese ministerie van publieke veiligheid heeft de aanzwellende stroom bezoekers van het vasteland positieve effecten op de economie van Hong Kong, maar ook 'negatieve effecten', omdat de stroom bezoekers groter is dan de capaciteit van de stad.

zondag 12 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese leider waarschuwt activisten Hong Kong
Het grote verhaal in China: Hong Kong (I)
Reistips voor Chinese toerist naar Hong Kong

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder