economie cultuur politiek RSS

China's natte droom blijkt ook al vervuild

Een prestigieus project om drinkwater uit het zuiden van China naar het noorden te brengen loopt gevaar, blijkt uit een rapport van de adviesraad van de Communistische Partij van China. De waterkwaliteit van het belangrijkste stuwmeer is onder de maat.

Een gigantisch land waar in het zuiden en midden een overvloed aan water is en in het noorden een tekort. Wat is er dan logischer dan die gebieden met elkaar te verbinden? En dat is dan ook precies wat het Zuid naar Noord Water Omleidingsproject (SNWD) doet. Langs drie routes worden waterwegen en meren met elkaar verbonden, zodat ze in gebieden met waterschaarste kunnen blijven pompen.

In december 2002 is de aanleg van de SNWD begonnen, tezamen gaat het om meer dan 4.000 kilometer waterweg; deels bestaand, deels door middel van pijpleidingen, pompstations en stuwmeren. Alleen al in de midden- en oostelijke route wordt 213,4 miljard yuan (25,6 miljard euro) geïnvesteerd. De westelijke route is nog in de ontwikkelingsfase.

 

Water gaat Zuid-Noord,...

Maar nu de voltooing van de middenroute nadert, is er een nieuw probleem. Het Danjiangkou stuwmeer blijkt flink verontreinigd. Hier komt het water vandaan dat in 2014 uit de kranen in Beijing en Tianjin moet stromen. Zeven rivieren die het meer voeden staan op de lijst met verontreinigde rivieren, omdat daar nog steeds afvalwater in wordt geloosd.

Gemeenten langs die rivieren hebben de opdracht gekregen om hun afvalwater te zuiveren, maar dat is nog nauwelijks gebeurd. Lokale instanties langs de rivieren klagen dat ze onvoldoende geld hebben om waterzuiveringsinstallaties te bouwen. Ook worden zij geacht fabrieken te sluiten die vervuild water lozen. Gemeenten klagen dat zij de investeringen en gevolgen moeten dragen om het watertekort in het noorden op te lossen.

 

...maar geld niet Noord-Zuid

Veel gemeenten in het stroomgebied dat Danjiangkou voedt zijn erg arm. Een artikel in China Daily noemt als voorbeeld Shiyan. De centrale overheid verwacht dat de de gemeente ten behoeve van SNWD 100 kilometer riolering aanlegt en 73 zuiveringsinstallaties bouwt. De overheid betaalt maar een deel van de kosten, zodat Shiyan 60 miljoen yuan (7,2 miljoen euro) tekort komt. Om het systeem draaiende te houden komt de gemeente ieder jaar 40 miljoen yuan (4,8 miljoen euro) tekort, tenzij het de afvalheffingen verdubbelt.

Volgens het adviesorgaan moeten de steden die profiteren van het project financieel bij gaan dragen om het probleem van het zuiden op te lossen.

zaterdag 22 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Het is officieel: water China is vervuild
Grootste dam ter wereld stap dichterbij

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder