economie cultuur politiek RSS

China ziet het niet meer zitten met Camacho

De Chinese voetbalbond ziet geen toekomst meer voor bondscoach José Antonio Camacho. Na een eindeloze reeks teleurstellende resultaten wordt de Spanjaard aan de kant gezet.

Grote namen zijn geen garantie voor succes. Zoveel is wel duidelijk nadat de Chinese voetbalbond CFA vrijdagavond besloot Camacho (1955) te ontslaan. De oud-trainer van Real Madrid en bondscoach van Spanje krijgt een contractueel afgesproken ontslagvergoeding van zeven miljoen euro mee, die hij moet delen met de door hem aangetrokken technische staf.

Camacho werd in augustus 2011 gepresenteerd als de man die China voor de tweede keer in zijn bestaan naar het WK moest leiden. Maar al in de Aziatische voorkwalificatie voor het WK2014 in Brazilië struikelde de rode draken over Irak en Jordanië. Ook vriendschappelijke wedstrijden, zoals eerder deze maand tegen Nederland gingen verloren. Na een pittig verlies tegen Thailand (1-5) was de maat vol: Camacho moet gaan.

 

Spelers kochten plek in nationale elf

Voetbal is populair in China, maar de eigen nationale elf kunnen op weinig enthousiasme rekenen. Op sociale media krijgt voetbalbond CFA ook zelf de wind van voren. Niet (alleen) de coach, maar vooral de mentaliteit van de spelers en slecht bestuur van de bond zouden de oorzaak zijn van gebrek aan sportief succes.

De CFA maakte een paar jaar geleden schoon schip na grote omkoopschandalen in het Chinese voetbal. Twee oud-bondsvoorzitters verdwenen achter de tralies, onder meer omdat ze plekken in de selectie van het nationale elftal verkochtten aan spelers die daar geld voor boden. Maar de nieuwe start heeft nog niet tot sportief resultaat geleid. Integendeel, China zakte naar de 109ste plek in de FIFA-ranking, de laagste plaats ooit.

 

Na een Spanjaard een Italiaan?

Als nieuwe bondscoach zoemt de naam van Marcello Lippi (1948) rond. De oud-bondscoach van Italië werkt sinds mei 2012 in China als trainer van Ghangzhou Evergrande, de huidige koploper in China's Super League.

Blogaap adviseert de CFA eens met Guus Hiddink te bellen.

zondag 23 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Wedstrijd Oranje niet uitverkocht

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder