economie cultuur politiek RSS

Archiefambtenaar gaf minnares miljoenen

Archiefambtenaar gaf minnares miljoenen

Een 41-jarige adjunct-directeur van het Nationale Archief is ontslagen nadat zijn minnares onthulde dat hij miljoenen uitgaf. Er komt een corruptie-onderzoek naar de herkomst van het geld.

Een invloedrijke en welvarende man die er een minnares op nahoudt. Het komt ook in China wel vaker voor. Maar de romance tussen Fan Yue en Ji Yingnan is toch weer van een overtreffende trap.

Ji Yingnan is een 25-jarige tv-presentatrice die publiekelijk de aanval zoekt, nadat de relatie tot een einde is gekomen. Op haar blog vertelt ze dat in de vier jaar dat de twee een relatie hadden ze iedere dag 10.000 yuan (1.200 euro) zakgeld van haar minnaar kreeg. Ze schat de cadeaus die ze in die tijd kreeg op een totale waarde van 10 miljoen yuan (1,2 miljoen euro), waaronder een Audi in 2009 en een Porsche in 2012. Het stel betrok een appartement van 9.000 yuan per maand. Ook publiceert ze foto's van de relatie: Fan en Ji op vakantie, Fan en Ji onder de douche...

 

Nooit vragen gesteld

In eerste instantie probeerde de autoriteiten de zaak klein te houden. Verschillende zoektermen die met deze kwestie te maken hebben, werden op het Chinese internet geblokkeerd. Maar nadat vorige week media in Hong Kong over de kwestie begonnen te berichten, publiceren maandag ook verschillende Chinese media over de zaak, waaronder de partijkrant People's Daily.

Ji claimt dat ze er na drie jaar achter kwam dat haar vrijgevige minnaar getrouwd was. En dat ze pas ruchtbaarheid aan de zaak heeft gegeven nadat Fan de relatie had uitgemaakt, Ji bedreigde en zijn geld terugeiste. Maar de volgordelijkheid is misschien toch iets anders; in december zou Fan zijn echte vrouw om een scheiding hebben gevraagd. Direct daarna nam de disciplinecommissie van de communistische partij Fan onder het vergrootglas. Ook laat Ji in het midden of zij zichzelf in de afgelopen vier jaar nooit heeft afgevraagd waar de rijkdom van haar minnaar, een adjunct-directeur van het archief, vandaan kwam.

 

Gevolgen

Fan is ontheven uit zijn functie en er loopt een onderzoek naar zijn inkomsten. Nu de zaak het grote publiek heeft bereikt, is het vrijwel zeker dat het gevolgen voor hem zal hebben.

Fan heeft een krant in Beijing vertelt dat Ji niet de waarheid spreekt en dat hij maximaal drie miljoen yuan aan haar heeft uitgegeven (360.000 euro).

maandag 24 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Xi wil bezem door communistische partij
Hartelijk welkom komt ambtenaar duur te staan
Seksschandaal leidt tot val van lokale partijbonzen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder