economie cultuur politiek RSS

Laatste poging: red de Yangtze Bruinvis

Met een fokprogramma proberen Chinese wetenschappers de Yangtze bruinvis voor uitsterving te behoeden. Er zijn er nog maar een paar honderd over.

Enigszins triomfantelijk meldden de Chinese milieuautoriteiten eind mei dat het met zes bedreigde diersoorten na jaren van teruggang weer wat beter gaat. De aantallen van de Siberische tijger, reuzenpanda, gekuifde ibis, Chinese alligator, milu (Chinees hert) en het wilde steppepaard in China zijn aan de beterende hand. Vaak dankzij intensieve fokprogramma's.

Maar over het waterleven laten de milieu-experts zich liever niet uit. Want daarmee gaat het ronduit slecht. In de Yangtze, met 6.400 kilometer de langste rivier van China, leefden drie unieke diersoorten. Leefden, want van de de Chinese vlagdolfijn is inmiddels vastgesteld dat die is uitgestorven. Maar ook met de Chinese steur en de Yangtze bruinvis gaat het niet goed.

 

Weinig te lachen

Bij tellingen is vastgesteld dat er nog maar een paar honderd zoetwater-bruinvissen in de Yangtze leven, een halvering ten opzichte van 1999. Waterverontreiniging, overbevissing en zandwinning bedreigen de bruinvis die aan het eind van de voedselketen staat en afhankelijk is van voldoende vis en garnalen in de Yangtze. De motorgeluiden van het intensieve scheepvaartverkeer zou het bovendien moeilijker maken om te jagen; de bruinvis maakt gebruik van sonargolven om prooien te vinden.

In een afgesloten meer is een fokprogramma opgezet dat moet voorkomen dat de Yangtze bruinvis uitsterft. Het wereld Natuur Fonds-China adviseert de regering meer van dergelijke fokprogramma's in afgesloten meren op te zetten. Bekijk de reportage die CNN daar maakte over deze bijzondere dieren, die altijd lijken te glimlachen, maar voor wie weinig te lachen valt.

maandag 24 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China's natte droom blijkt ook al vervuild
Het is officieel: water China is vervuild
Populatie met uitsterven bedreigde dieren herstelt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder