economie cultuur politiek RSS

Miljoenen Chinese kinderen leven in extreme armoede

Miljoenen Chinese kinderen leven in extreme armoede

Bijna vier miljoen kinderen tussen de nul en zes jaar leven in zulke armoedige omstandigheden, dat dit effect heeft op hun gezondheid en groei. Wetenschappers roepen de Chinese overheid op om de 'armoedecirkel' te doorbreken.

Onder de 36 miljoen Chinezen die onder de armoedegrens leven, zijn ook 3,3 tot 4 miljoen zeer jonge kinderen. Zij lijden aan ondervoeding en/of een gebrek aan goede voeding die een gezonde groei in de weg staat. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Chinese vrouwenfederatie en de nationale commissie voor gezinsplanning.

Meer dan de helft van deze kinderen lijdt aan zinktekort, blijkt uit het onderzoek dat woensdag is gepubliceerd. Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem. Zink komt voor in veel voedingsmiddelen, zoals vlees, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren. Wetenschappers melden dat ze bij hun onderzoek 6-jarige kinderen aantroffen die niet groter waren dan gezonde kinderen van twee jaar.

 

Migrantarbeiders

Het aantal arme kinderen dat in de eerste maanden borstvoeding krijgt, is lager dan het Chinees gemiddelde. Dat komt omdat veel ouders in de grote stad werken. Direct na de geboorte moeten de ouders uit economische noodzaak weer aan het werk en laten hun kind noodgedwongen achter bij familie.

De onderzoekers van de Chinese academie van sociale wetenschappen roepen de overheid op de 'armoedecirkel' waarin arme gezinnen zich bevinden te doorbreken. "Als we er niet in slagen deze kinderen uit de armoede te krijgen, zal de cyclus voortduren en de samenleving polariseren", aldus Du Xiaoshan tegen Global Times.

 

Plan van aanpak

De Chinese overheid heeft in november een beleidsplan afgekondigd om de armoede onder kinderen aan te pakken. De onderzoekers constateren dat dit geld niet altijd bij de juiste mensen terecht komt.

Ook signaleren zij dat lagere overheden op het platteland niet altijd over de capaciteiten beschikken om anti-armoedebeleid goed uit te voeren. "Er is nog veel ruimte voor verbetering bij de uitvoering van het overheidsbeleid", aldus Du.

 

Meer weten over armoedebestrijding in China? Lees dan het achtergrondartikel dat ik hierover eerder schreef voor China2025.

woensdag 27 mei 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Guangxi verplaatst meer dan 100.000 inwoners
China dringt extreme armoede terug
Een op de vijf kinderen ziet ouders bijna nooit

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder