economie cultuur politiek RSS

Studenten eisen openheid over Tiananmenopstand

Een groep Chinese studenten die in het westen studeert wil dat hun overheid openheid van zaken geeft over de Tiananmenopstand in 1989. Ook moeten de verantwoordelijken voor het neerslaan van de demonstraties ter verantwoording worden geroepen.

De brief is opgesteld door elf Chinese studenten die in de VS, Groot-Brittannië en Australië studeren. Sinds de publicatie op het internet, is de petitie door een vijftigtal andere Chinese studenten ondertekend.

De brief is gericht aan mede-studenten in China die door de 'steeds hogere Chinese Firewall' geen kennis kunnen nemen van informatie over de gebeurtenissen in de zomer van 1989. "Sommigen zeggen dat de communistische partij lessen heeft geleerd van 4 juni en dat we het er niet meer over moeten hebben. Maar de repressie gaat maar door: de waarheid wordt verdonkeremaand en de slachtoffers worden nog steeds vernederd", aldus de brief.

 

Schoon schip

De studenten menen dat China alleen verder kan als het schoon schip met zijn eigen verleden maakt. “In ons hart hebben we een droom, dat in de nabije toekomst op basis van waarheidsgetrouwe geschiedschrijving en het toepassen van rechtvaardigheid, iedereen in een wereld zonder angst kan leven. Als een groep van Chinese studenten in het buitenland is dat onze Chinese Droom."

Partijtabloid Global Times reageerde dinsdag met een felle reactie op de open brief. De commentator noemde de opstellers 'gehersenspoeld' en beschuldigde hen ervan 'buitenlandse vijandige krachten' te dienen door '[de Chinese] samenleving te splijten'. Volgens de krant heeft de Chinese bevolking 'consensus bereikt' niet meer over de gebeurtenissen te debatteren.

 

Open zenuw

Het is zeer uitzonderlijk dat Chinese burgers publiekelijk om openheid over de Tiananmenopstand vragen, laat staan dat ze oproepen de leiders van toen ter verantwoording te roepen. Het is niet ondenkbeeldig dat de elf opstellers consequenties zullen ondervinden op het moment dat ze naar China terugkeren. De elf schrijven zich hiervan bewust te zijn.

De gebeurtenissen van de lente van 1989 zijn voor de Chinese overheid nog steeds een open zenuw. Herdenkingen worden onmogelijk gemaakt, ook als deze in kleine kring plaats hebben. En betrokkenen van toen en hun nabestaanden worden nog steeds in de gaten gehouden en soms geïntimideerd. Hoe gevoelig de kwestie ligt, blijkt wel uit het feit dat het commentaar van Global Times inmiddels op last van overheidscensors van het internet is verwijderd.

 

Meer weten over hoe China is omgegaan met de Tiananmenopstand? Lees dan het uitstekende boek People's Republic of Amnesia van de Amerikaanse journaliste Louisa Lam.

woensdag 27 mei 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Arrestaties aan vooravond Tiananmen-herdenking
'Chinese journalist vastgezet na boek over Tiananmen'
Tiananmen Moeders zien geen vooruitgang onder Xi

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder