economie cultuur politiek RSS

Opnieuw geweld Xinjiang: 27 doden

Bij ernstige ongeregeldheden in Lukqun zijn 27 doden gevallen. Volgens staatspersbureau Xinhua vielen met messen gewapende mannen overheidskantoren aan.

In de vroege woensdagochtend werden in Lukqun, provincie Xinjiang, een politiebureau, een gemeentekantoor en een bouwplaats aangevallen. Bij die aanvallen kwamen negen politiemensen en acht burgers om het leven. Toen politieversterkingen arriveerden werden tien van de aanvallers doodgeschoten. Drie aanvallers werden gearresteerd.

Xinjiang, in het uiterste westen van China, is de provincie waar de Oeigoeren leven, een etnische minderheid van turkssprekende moslims.

 

Spanningen

Er zijn vaker spanningen: in juli 2009 waren er dagenlange gewelddadigheden tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. Daarbij kwamen zeker 200 mensen om. De afgelopen dagen waren veiligheidsmaatregelen in Xinjiang juist opgevoerd, nu de datum nadert dat dit vier jaar geleden is.

Veel Oeigoeren verzetten zich tegen de China's politiek in hun regio; zij vinden dat de staat hun cultuur probeert te vernietigen door zoveel mogelijk Han-Chinezen te stimuleren zich in Xinjiang te vestigen. 

In april was er ook een uitbraak van geweld; toen kwamen 21 personen om.

UPDATE - Chinese staatsmedia melden vrijdag dat het dodental van de aanvallen op 35 uitkomt; 24 mensen werden door de aanvallers gedood, waaronder 2 politiemensen; de politie schoot elf aanvallers dood. Vier aanvallers zijn gearresteerd.

woensdag 26 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Elf Oeigoeren in cel voor religieus extremisme
21 doden bij geweld in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder