economie cultuur politiek RSS

Drugsproblematiek groeit; meer synthetische drugs

Het aantal geregistreerde drugsgebruikers groeide afgelopen jaar tot bijna drie miljoen. Maar het werkelijke aantal wordt door de Chinese overheid meer dan vier keer zo hoog geschat.

China telde vorig jaar 2,95 miljoen drugsgebruikers die zijn geregistreerd omdat ze met de politie in aanraking kwamen of medische hulp kregen. Dat is twintig procent meer dan in het jaar ervoor, toen er 2,47 miljoen gebruikers stonden geregistreerd.

Dat blijkt uit cijfers die het Chinese ministerie van publieke veiligheid deze week publiceerde.

Maar het werkelijke aantal drugsgebruikers is waarschijnlijk vele malen hoger. Het ministerie denkt dat een op de honderd inwoners weleens drugs (heeft) gebruikt; 14 miljoen Chinezen.

 

Minder heroïne, meer synthetische drugs

De jaarcijfers laten een stabilisatie zien van het aantal heroïnegebruikers. Deze drug is vanwege de nabijheid van producerende landen aan de west- en zuidgrens in ruime mate en goedkoop in China verkrijgbaar.

Wel zagen onderzoekers de hoeveelheid gebruikers van synthetische drugs groeien tot 1,46 miljoen; zes keer zoveel als in 2008. Ook de gemiddelde leeftijd daalt; driekwart van de half miljoen nieuwe geregistreerde gebruikers is jonger dan 35 jaar; 29.000 van hen zelfs jonger dan 18.

 

Nieuwe gebruikersgroepen

Geregistreerde drugsgebruikers komen van oudsher veel voor onder boeren, migrantarbeiders en werklozen. De onderzoekers constateerden dit jaar een toename onder ambtenaren, zelfstandigen en personen in de entertainmentindustrie, aldus Xinhua. Het persbureau laat in het midden of druggebruik in deze groepen is toegenomen, of dat de toename in de statistieken is te wijten aan de extra aandacht van opsporingsdiensten voor deze sectoren.

President Xi Jinping zei donderdag dat de overheid niet met zijn anti-drugscampagne zou stoppen totdat 'een eclatante overwinning' is behaald.

zaterdag 27 juni 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Partij royeert leden wegens drugsgebruik
Politie Beijing laat cafébezoekers drugstest doen
Happy Hour voor drugshandelaren in Zuidoost-Azië

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder