economie cultuur politiek RSS

Aziatische investeringsbank officieel van start

Maandag hebben 57 landen hun handtekening gezet onder het oprichtingsdocument van de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank. Nog dit jaar moet de kredietbank voor grote infrastructuurprojecten al operationeel zijn.

Na enkele maanden intensief onderhandelen over de interne reglementen, werd maandagochtend in de Grote Hal van het Volk in Beijing de oprichting van de AIIB geformaliseerd. Vertegenwoordigers van 57 landen tekenden het oprichtingsdocument; 50 direct en 7 voorwaardelijk. Namens Nederland tekende plaatsvervangend ambassadeur André Driessen (foto). Nederland legt 1,031 miljard dollar in, waarvan 80 procent garantie is en 20 procent daadwerkelijk in de kas wordt gestort.

Tevoren was al duidelijk dat het werkkapitaal van de AIIB 100 miljard dollar zal omvatten. Driekwart van het beginkapitaal komt van Aziatische landen. Het aandeel van landen buiten de regio kan nog stijgen, maar is reglementair beperkt tot 30 procent.

 

Diplomatiek succes

China zal 29,8 miljard dollar aan kasstortingen en garanties bijdragen; is met 30,34 procent de grootste aandeelhouder, maar krijgt 26,06 procent van het aantal stemmen. China krijgt geen vetorecht. Wel wordt het hoofdkantoor van de AIIB in Beijing gevestigd. Na China zijn India (8,4 procent) en Rusland (6,5 procent) de grootste aandeelhouders van de AIIB.

De investeringsbank is een groot diplomatiek succes voor China. Het initiatief is tegen de verwachting van velen in internationaal breed omarmt en kan een belangrijke financieringsbron worden van grote infrastructuurprojecten door heel Azië. De AIIB vormt daarmee een alternatief voor de door westerse landen gedomineerde Wereldbank.

 

Belang China

China heeft twee directe belangen bij de AIIB. Ten eerste komt er snel veel geld beschikbaar om de economische structuur van Azië te versterken, waar China als grootste economie in de regio relatief veel van profiteert. Bovendien staan grote, ervaren Chinese bouwbedrijven te trappelen om ook elders spoorlijnen, havens, vliegvelden en telecomverbindingen aan te leggen.

maandag 29 juni 2015


Gerelateerde onderwerpen:

'China steekt miljarden in EU-investeringsfonds'
China steekt 900 miljard dollar in 'riem en weg'
AIIB wordt slank, schoon en (dollar)groen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder