economie cultuur politiek RSS

China opent researchbasis in omstreden gebied

Donderdag opent China een wetenschappelijk station voor visserijonderzoek op de Zhongsha-eilanden. Het project ligt in een omstreden gebied waar meerdere landen claims laten gelden op terratorium.

Het maritiem researchcentrum gaat onderzoek doen naar de kweek van vis, oesters en zeewier. Niet zo zeer het onderzoek zelf, alswel de lokatie is nieuws. China kiest voor het eilandje Sansha, in de driehoek tussen de zuidelijke Chinese provincie Hainan, Vietnam en de Filipijnen wat internationaal bekend staat onder de naam Macclesfield Bank.

Het gebied is omstreden omdat zowel China, Taiwan, Vietnam als de Filipijnen claimen dat (delen van) het gebied tot hun territoir behoort. Vorig jaar juli zette China al een belangrijke stap door op Sansha een stadje te stichten waar een kleine duizend Chinezen wonen: Sansha City (foto). Daar komt nu dus een wetenschappelijke centrum bij.

 

Feiten op de grond

Het bouwen van een stad en een onderzoekstation is opvallend, omdat China andere landen vaak verwijt dat ze 'op de grond' feiten creëren die de rechtmatigheid van hun claims moeten onderstrepen.

De Zuid-Chinese Zee ligt vol met kleine eilandjes, riffen en zandbanken. Verschillende landen in de regio claimen dat ze bij hun land horen. De eilandjes zijn vaak te klein om op te kunnen leven en eigenlijk wil niemand dat ook. Maar de gronden er omheen zijn visrijk en er zit olie en gas in de grond. Ze liggen in een druk bevaren gebied en vertegenwoordigen dus ook strategische waarde. Vandaar dat de landen de laatste jaren hernieuwde belangstelling hebben voor het gebied. Vaak is onduidelijk tot welk land eilandjes behoren, omdat ze vroeger dan weer bij de een, dan weer bij het andere land hoorden.

donderdag 27 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China wil Filipijnen weg van omstreden rif
Asean-landen bezorgd over regionale veiligheid
Japanse nationalisten zorgen voor wapengekletter

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder