economie cultuur politiek RSS

Centrale bank belooft voldoende liquiditeit

De Chinese centrale bank zal al het noodzakelijke doen om de financiële markten te stabiliseren. Dat zegt de gouverneur van de Volksbank van China, Zhou Xiaochuan. Direct na zijn sussende woorden stegen de prijzen van Chinese aandelen en daalde de interbancaire rente.

China's markten lijken tot rust te komen na een doldwaze week waarin aandelen tot een kwart van hun waarde verloren en de rente die banken onderling in rekening brengen tot krankzinnige hoogtes steeg. Zhou sprak op een congres in Shanghai over de credit crunch, een tekort aan geld in China's economie. "De Volksbank van China zal verschillende middelen en maatregelen gebruiken om de liquiditeit aan te passen om voor marktstabiliteit te zorgen, binnen zijn gematigde monetaire beleid", zei Zhou. 

Of hij het nou bedoelde of niet, de markt interpreteerde dat als een belofte dat de centrale bank voor voldoende instroom van geld zorgt als dat nodig is. De aandelen op de beurs in Shanghai stegen vrijdag meer dan 15 procent. Er was de laatste dagen veel kritiek op het gebrek aan communicatie van de centrale bank terwijl de markt in een achtbaan zat. 

 

Niet oppotten, maar laten rollen

Zhou zei ook dat China teveel geld oppot. Overheden, bedrijven en consumenten laten hun geld op rekeningen staan; samen meer dan 25.000 miljard yuan (3.000 miljard euro). Dat geld wordt weliswaar door banken weer belegd en uitgeleend, maar met de grote hoeveelheid geld hebben zij in toenemende mate moeite om hun geld renderend weg te zetten. Bad loans vormen een risico voor de stabiliteit van de financiële sector.

De centrale bankier ziet liever dat de eigenaren het zelf laten rollen. Dat jaagt de binnenlandse consumptie aan en dat is goed voor het midden- en kleinbedrijf (dat moeite heeft om geld te lenen).

vrijdag 28 juni 2013

Gerelateerde personen:

Zhou Xiaochuan

Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over de onrust op de Chinese beurzen
Centrale bank wil rem op goedkoop krediet
Nervositeit op Chinese markten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder