economie cultuur politiek RSS

Nederland legt geld toe op verkoop Vivat aan Anbang

De verkoop van de verzekeringsactiviteiten van SNS Reaal, ondergebracht in een bedrijf met de naam Vivat, aan de Chinese verzekeraar Anbang levert de staat veel minder op dan verwacht. In plaats van 150 miljoen te ontvangen, legt de staat 85 miljoen op de verkoop toe.

In februari werd al bekend dat Vivat aan Anbang zou worden verkocht. Het ministerie van financiën dacht toen nog dat de verkoop de staat 150 miljoen euro op zou leveren. Anbang zou bovendien interne leningen ter waarde van 552 miljoen euro aan SNS afbetalen en de reserves van Vivat met maximaal één miljard versterken.

Uit een brief die minister van financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag naar de kamer stuurt, blijkt dat Anbang 85 miljoen euro voor Vivat betaalt, maar bovendien een vordering van SNS op Vivat ter waarde van hetzelfde bedrag overneemt. Anbang koopt daarmee per saldo Vivat voor één euro.

 

Staat legt geld toe

Toch moeten de Chinezen dieper in de zakken tasten dan begin dit jaar nog leek. Zij moeten 1,35 miljard euro storten om de reserves van de noodzijdende verzekeringstak aan te vullen. Dat is 350 miljoen euro meer dan begin dit jaar nog werd gedacht. Dit is echter voor de Chinezen vestzak-broekzak; de reserves blijven in het Anbang-concern.

Er is een ingewikkelde constructie opgetuigd rond de verkoop van Vivat aan Anbang en dat heeft er misschien mee te maken dat de deal die minister Dijsselbloem heeft gesloten aanmerkelijk slechter is dan in februari afgesproken. Niet alleen betaalt Anbang maar één euro in plaats van 150 miljoen, bovendien wordt een vordering van 85 miljoen aan de genationaliseerde SNS onttrokken. Per saldo levert de verkoop van Vivat dus niet 150 miljoen op, maar legt de staat er 85 miljoen op toe; een verschil van 235 miljoen euro.

 

Zwaar weer

SNS Reaal werd op 1 februari 2013 genationaliseerd nadat de bankverzekeraar in acute problemen was gekomen door zijn vastgoedportefeuille. Bekende merken als Zwitserleven, Hooge Huys, Axa en Winterthur zijn de afgelopen jaren opgegaan in Reaal, dat sinds 2014 Vivat heet. Ook pechhulpdienst Route Mobiel komt nu in Chinse handen. Vivat heeft circa zes miljoen polishouders en er werken 4.000 mensen.

zaterdag 11 juli 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Anbang koopt verzekeringstak SNS
Delta Lloyd doet Belgische banktak over aan Anbang
Anbang koopt grootste en bekendste hotel ter wereld

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder