economie cultuur politiek RSS

Meer dan 100 valse universiteiten actief

Meer dan 100 Chinese instellingen leveren academische diploma's, maar zijn niet erkend door het ministerie van Onderwijs. Zeker 70 daarvan zijn actief in Beijing.

Een indrukwekkend diploma aan de muur is ook weggelegd voor Chinese studenten die niet hoog scoorden op het Gaokao, het centrale toelatingsexamen voor hoger onderwijs. Of zelfs voor studenten die nooit dat toelatingsexamen hebben gedaan. Want wie het geld ervoor over heeft kan ook afstuderen op een onofficiële universiteit of hogeschool.

Vaak hebben ze prachtige websites en klinkende namen, bij voorkeur gelijkend op die van gerenommeerde onderwijsinstellingen, zoals Capital University of Finance and Economics, Beijing Economic and Trade Institute of Beijing Foreign Trade Institute. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn niet erkend door de overheid en het onderwijsprogramma is niet gecontroleerd door onderwijsinspecteurs.

 

Klakkeloos gekopieerd

En dat is maar goed ook, want volgens de zakenkrant Economic Observer wordt er vaak gebrekkig en soms helemaal geen onderwijs gegeven. Teksten en foto's op websites zijn vaak één op één gekopieerd van echte universiteiten. Soms adverteren de instellingen ook in andere Aziatische landen om buitenlandse studenten te werven.

Vanzelfsprekend kun je in China ook diploma's van (niet bestaande) buitenlandse universiteiten kopen. Vorig jaar werd hiervoor een ambtenaar van het ministerie van onderwijs veroordeeld. Dat is wel wat duurder, het kost ongeveer 190.000 yuan (22.000 euro). Maar dan krijg je er vaak wel ondersteunende nep-documenten bij die jouw buitenlandse studie plausibel maken, zoals een nep-visum en tussentijdse rapporten.

 

Goede printer

Maar het kan natuurlijk ook goedkoper. In Chinese steden zie je vaak telefoonnummers op de straat, met een mal op de muur of straatstenen gespoten. Iedere Chinees weet dat er achter die nummers bedrijfjes met een goede printer schuilgaan die voor allerlei diploma's kunnen zorgen. Prachtig ingelijst, met veel stempels, klaar om aan de muur te hangen, voor nog geen 300 yuan (35 euro).

Dat verklaart waarom Chinezen vaak zo uitvoerig de diploma's bestuderen, die zijn opgehangen aan de muur van de spreekkamer in een bedrijf, bij de dokter of een advocaat. Is het een echte, of...

vrijdag 28 juni 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder