economie cultuur politiek RSS

93 doden door slecht onderhoud liften en roltrappen

93 doden door slecht onderhoud liften en roltrappen

Bij 165 ongelukken met liften en roltrappen zijn in de afgelopen twee jaar in China zeker 93 doden gevallen. Ontwerpfouten en vooral gebrekkig onderhoud zijn daarvan de oorzaak.

China is in de ban van gevaarlijke roltrappen en liften, na een serie incidenten in korte tijd waarbij twee doden en twee zwaargewonden vielen. Vorige week overleed een 31-jarige vrouw in Jingzhou nadat ze in de bewegende delen van een roltrap terecht kwam. De dag erna werd een arm van een peuter afgerukt door een roltrap in een winkelcentrum en kwam een vrouw om het leven nadat ze klem kwam te zitten in een gat tussen de vloer en de lift. Zondag verloor een schoonmaker een been toen ook hij klem raakte in een lift.

De zaak in Jingzhou zorgde voor veel ophef nadat beelden van een bewakingscamera werden vrijgegeven. Daarop is te zien hoe de vrouw haar zoontje net op tijd wegduwt van een gat bovenaan een roltrap, maar daarbij zelf in het gat valt en in het mechaniek wordt getrokken.

 

Levensduur

Global Times publiceert woensdag een artikel waaruit blijkt dat dodelijke ongevallen met liften en roltrappen tientallen keren per jaar voorkomen. Volgens het administratiebureau voor kwaliteitscontrole, inspectie en quarantaine AQSIQ zijn er in China 3,6 miljoen liften en roltrappen, waarvan 9 procent ouder dan tien jaar.

AQSIQ zegt dat het in de afgelopen half jaar 2 miljoen liften en roltrappen heeft geïnspecteerd en dat bij een op de twintig installaties problemen zijn aangetroffen. Het gaat dan met name om de oudere installaties die aan het einde van hun levensduur komen, schrijft Global Times. Volgens overheidsregels moeten liften en roltrappen iedere vijftien dagen visueel geïnspecteerd en schoongemaakt worden, maar laten veel bedrijven dat na. Soms is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor controle en onderhoud.

 

Kwaliteitsprobleem

Global Times citeert uit een onderzoek uit 2012 naar lift- en roltrapinstallaties. Daaruit blijkt dat problemen ontstaan door foutief gebruik van de installaties, gebrek aan toezicht, maar ook door het ontbreken van kwaliteitseisen voor de onderhoudsbedrijven.

De krant citeert bovendien een deskundige, Gao Feng, die zegt dat grote concurrentie onder bouwers de veiligheid in gevaar brengt. Kopers selecteren vooral op prijs en letten minder op de kwaliteit van het ontwerp, de gebruikte materialen en de installateur. Volgens Gao werken veel onderhoudsbedrijven zonder de juiste vergunningen en trainen zij hun werknemers onvoldoende.

woensdag 5 augustus 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Meer dan 66.000 doden bij bedrijfsongevallen
Twee doden bij ongeluk in pretpark

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder