economie cultuur politiek RSS

Partijtop bijeen in Beidaihe (zonder Xi Jinping)

Een keur van partijbonzen uit heden en verleden is bij elkaar in de badplaats Beidaihe voor een informele topconferentie. Opvallend is dat de belangrijkste man van dit moment ontbreekt.

Sinds 1953 komt de Chinese partijtop iedere zomer bij elkaar in Beidaihe, een kuuroord aan de Gele Zee. Daar praten de politieke leiders van nu, gepensioneerde kopstukken aangevuld met enkele tientallen experts in een ongedwongen omgeving over staatszaken.

Zo gaat het ieder jaar, behalve nu. Al dagen zoemt het van de geruchten dat de bijeenkomst zou zijn afgelast. Het Volksdagblad, de officiële spreekbuis van de partij, meldde woensdagochtend nog dat er een streep is gezet door de bijeenkomst. Maar staatspersbureau Xinhua bericht woensdagmiddag dat de conferentie van start is gegaan. Met één belangrijk verschil ten opzichte van voorgaande jaren: de president en partijleider is er niet bij.

 

Agenda

Xi Jinping heeft het voorzitterschap van de bijeenkomst overgedragen aan Liu Yunshan, lid van het permanent comité van het politbureau en dus een van de zeven machtigste mannen van dit moment.

Op de agenda staan economische hervormingen (onder andere de positie van staatsondernemingen), het nieuwe vijfjarenplan (2016-2020), de anti-corruptiecampagne, de relaties met Japan en de VS (president Xi bezoekt Amerika in september) en niet te vergeten de stoelendans in de Chinese top (verschillende leiders gaan in 2017 met pensioen).

 

Signaal

De grote vraag is waarom president Xi met zo'n agenda ontbreekt. Het simpele antwoord is dat hij die onderwerpen niet met de oud-leiders wil bespreken. Hij heeft geen zin in een preek over de anti-corruptiecampagne die sommigen veel te ver gaat, in het lobbyen voor de gevestigde belangen van de staatsondernemingen, laat staan dat hij zijn voorgenomen benoemingen aan hen wil voorleggen.

Xi geeft een duidelijk signaal af aan zijn voorgangers zoals Jiang Zemin en Hu Jintao: jullie rol is uitgespeeld. Ik neem zelfs niet meer de moeite om naar jullie te komen luisteren. Beslissingen worden in het regeringscentrum Zhongnanhai genomen, niet in Beidaihe.

donderdag 6 augustus 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Hu Jintao
Jiang Zemin

Gerelateerde onderwerpen:

China zinspeelt op topconferentie Xi en Abe
China wil snel onderhandelingen Zuidchinese-Zee
Het grote verhaal in China: anti-corruptie (II)

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder