economie cultuur politiek RSS

Opnieuw oefenen Chinese en Russische marine

Zeven Chinese en 18 Russische schepen zijn donderdag begonnen aan een gezamenlijke marine-oefening. Het is de tweede keer dit jaar dat beide marines samen oefenen.

De negendaagse oefening Gedeelde Zee 2015 begint in de Russische havenstad Vladivostok, waar donderdag twee Chinese destroyers, twee fregatten, twee amfibische vaartuigen en een bevoorradingsschip aankwamen. De Chinese inbreng wordt ondersteund door zes helicopters, vijf vliegtuigen, landingsvaartuigen en tweehonderd mariniers.

De Russen hebben 16 oppervlakteschepen, twee onderzeeërs, negen landingsvaartuigen en ook tweehonderd mariniers gezonden. Er zal worden geoefend in het opsporen van onderzeeërs, amfibische landingen en er is een training waarbij met scherp zal worden geschoten.

 

Jaarlijkse oefeningen

De Chinese en Russische marine oefenen al sinds 2005 twee keer per jaar met elkaar. Niets nieuws onder ze zon dus, hoewel de lokatie van de oefeningen die dit jaar werden gehouden wel betekenisvol is. Behalve voor de Russische kust speelt Gedeelde Zee 2015 zich ook af in de Japanse Zee, net boven Japanse territoriale wateren.

In mei oefenden de Russen en Chinezen met negen schepen in de Middellandse Zee. Het was voor het eerst dat beide landen zo dicht bij Europa een legeroefening hielden.

donderdag 20 augustus 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Chinees-Russische oefening in Middellandse Zee
Chinese marine neemt deel aan internationale oefening
Vijf vragen over Chinese vlootbezoek aan Nederland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder