economie cultuur politiek RSS

Experts waarschuwden voor gevaar chemische sector

Experts waarschuwden voor gevaar chemische sector

Binnen- en buitenlandse deskundigen hebben in de afgelopen jaren gewaarschuwd voor de veiligheidsrisico's van de Chinese chemische industrie. Dat blijkt uit een inventarisatie van Reuters.

In juli waarschuwden twee wetenschappers dat de veiligheid in de chemie tekort schiet. Weili Duan en Bin He, beide verbonden aan de Chinese academie voor wetenschappen, laakten toen de slechte beschikbaarheid van informatie en gebrekkig management in de sector. Ook ontbreekt het aan gedegen rampenplannen. Duan zegt in een toelichting tegenover persbureau Reuters dat de regelgeving verbetert, maar dat bedrijven traag zijn strengere voorschriften op te volgen.

Ook Zhao Laijun, hoogleraar aan de Shanghai Jiaotong University, waarschuwde voor de risico's van de chemische industrie. Hij zette voor de stad Shanghai alle bedrijfsongevallen in de afgelopen vijf jaar in China op een rijtje. Hij telde 3.600 incidenten met gevaarlijke stoffen in de periode 2009-2014, waarbij 4.000 doden vielen. "China heeft duidelijke wetten. Maar vanwege winstmaximalisatie slaan sommige bedrijven de regels in de wind", zegt Zhao.

 

Grootste risico

Vorig jaar noemde Sedex, een adviesbureau voor de logistieke sector, de manier waarop in China gevaarlijke stoffen worden behandeld het 'nummer één risico'. Zowel de opslagfaciliteiten, de manier waarop gevaarlijke stoffen gelabeld worden, training van personeel en noodprocedures schieten allemaal tekort.

In 2013 waarschuwde de VN organisatie voor milieubescherming voor slechte veiligheidsvoorzieningen in China's chemische industrie.

 

Tianjinramp

Reuters zet bestaande, openbare bronnen op een rijtje naar aanleiding van de ramp in Tianjin. Op woensdag 12 augustus ontstond brand op een opslagterrein voor gevaarlijke stoffen, die tot twee enorme explosies leidde. Daarbij kwamen zeker 129 personen om het leven. De materiële schade is enorm.

maandag 24 augustus 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Explosie chemische fabriek in Shandong
Zorgen over massale vissterfte in Tianjin
Gewonden bij explosie omstreden chemische fabriek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder