economie cultuur politiek RSS

Meer dan twintig verdachten na Tianjin-ramp

Meer dan twintig verdachten na Tianjin-ramp

Chinese autoriteiten verdenken 23 personen van strafbare feiten met betrekking tot de ramp in Tianjin. Op 12 augustus kwamen daarbij zeker 145 personen om het leven.

Openbare aanklagers zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart naar 11 medewerkers van de lokale overheid en de douane. Het gaat om tien overheidsmedewerkers in Tianjin, onder andere het hoofd van de haven Zheng Qingyue, en een hoge ambtenaar van het ministerie van transport in Beijing, Wang Jinwen. In China wordt een zaak pas door de politie aan de openbare aanklagers overhandigd als er voldoende bewijs is om tot een veroordeling te komen.

De elf worden verdacht van plichtsverzuim, doordat ze onvoldoende hebben toegezien op het handhaven van veiligheids- en milieuregels waardoor de ramp kon gebeuren. Volgens de aanklagers wisten alle betrokkenen dat de opslag van gevaarlijke stoffen in strijd met de regels op minder dan een kilometer van wooncomplexen lag.

 

Machtsmisbruik

Wang wordt bovendien verdacht van machtsmisbruik; hij zou het bedrijf waar de explosies plaatsvonden, Ruihai Logistics, wederrechtelijk hebben geholpen met vergunningen en veiligheidscontroles. Alle elf zijn onder toezicht geplaatst, ofwel in een detentiecentrum ofwel onder huisarrest.

Sina News meldt bovendien de dood van Dong Yongcun, een directeur van het Tianjin transportcomité. Hij zou woensdag zelfmoord hebben gepleegd door van een flat te springen. De reden van zijn zelfgekozen dood wordt nog onderzocht.

 

Leiding

Het ministerie van publieke veiligheid verdenkt bovendien twaalf personen in de private sector van strafbare feiten. Het gaat om elf leidinggevenden van Ruihai Logistics, waaronder de algemeen directeur Zhi Feng. Zij worden verdacht van het illegaal opslaan van gevaarlijke stoffen.

De twaalfde verdachte is een medewerker van een adviesbureau. Hij zou illegaal certificaten van de douane hebben geleverd. Een van de eigenaren van het bedrijf, Dong Shexuan, gaf vorige week al toe dat Ruihai connecties binnen de politie en brandweer heeft gebruikt om de nodige vergunningen te krijgen.

 

Terugkopen

De lokale autoriteiten hebben donderdag bekend gemaakt dat inmiddels 145 lichamen zijn geborgen; het gaat om 88 brandweerlieden, negen politiemensen en 48 anderen. Er worden nog 28 personen vermist.

Een onderzoek naar de twaalf appartementengebouwen die bij de explosies zwaar zijn beschadigd, heeft uitgewezen dat elf structureel veilig zijn en dat het twaalfde gebouw herstelbare schade aan de constructie heeft opgelopen. Vijf onroerendgoedbedrijven van de overheid hebben de handen ineen geslagen om de twaalf flats te renoveren. Zij hebben toegezegd de appartementen te kopen van bewoners die niet meer willen terugkeren.

donderdag 27 augustus 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Experts waarschuwden voor gevaar chemische sector
Explosie chemische fabriek in Shandong
Zorgen over massale vissterfte in Tianjin

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder