economie cultuur politiek RSS

China wil op donkere zijde van maan landen

Het Chinese ruimtevaartbureau wil binnen vijf jaar een landing uitvoeren op het gedeelte van de maan dat vanaf aarde niet zichtbaar is. Het zou voor het eerst zijn dat een ruimtevaartuig wordt neergezet op de 'donkere zijde' van de maan.

China wil voor 2020 met de Chang'e 4 wetenschappelijk onderzoek doen op een deel van de maan waarover weinig bekend is. Het onderzoek kan 'een leemte in de kennis van de ruimte' vullen, zei Zou Yongliao, verantwoordelijk voor het Chinese maanprogramma, dinsdag.

De wetenschappers van de Chinese academie voor wetenschap willen de mogelijkheden verkennen er een radiotelescoop te plaatsen. De maan draait om de aarde steeds met dezelfde zijde naar ons gericht. De andere kant wordt ook wel de donkere zijde van de maan genoemd; niet omdat er nooit zonlicht komt, maar omdat die voor ons onbekend gebied vormt. Die zijde is vrij van radiosignalen vanaf de aarde en is daarom geschikt om met een radiotelescoop signalen uit de ruimte op te vangen.

 

Extra missie

Voor de missie zal de Chang'e 4-ruimtecapsule worden gebruikt. Die was eigenlijk bedoeld als reserve voor de Chang'e 3, die in december 2013 een succesvolle maanlanding uitvoerde en toen het Chinese onderzoeksvoertuig Yutu meebracht (foto).

Ook de Chang'e 5 staat alweer klaar; in 2017 moet die op de maan landen en grondmonsters naar aarde terugbrengen. Dat maakt de weg vrij voor de derde fase van China's ambitieuze maanprogramma: een bemande maanmissie rond het jaar 2020. Chang'e is de naam van de maangodin die volgens mythes in een paleis op de maan zou wonen.

woensdag 9 september 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Chang'e-3 landt op de maan
Shenzhou-10 terug op aarde
Volgende halte: Mars

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder