economie cultuur politiek RSS

Rechter verplicht dochter oude moeder te bezoeken

Een rechtbank in Wuxi heeft beslist dat een 77-jarige vrouw twee keer per maand door haar dochter moet worden bezocht. Het is het eerste vonnis nadat maandag een wet actief werd die kinderen verplicht de ouders regelmatig te bezoeken.

De moeder had een klacht ingediend, nadat haar dochter niets meer van zich had laten horen na een ruzie. De rechtbank besliste verder dat de dochter haar moeder financieel moet ondersteunen.

De nieuwe wet is ingesteld omdat veel ouderen vereenzamen. De nieuwe wet verplicht kinderen hun ouders 'regelmatig' te bezoeken, zonder dit te preciseren. Ook is onduidelijk welke straf er staat op overtreding van de wet. Een van de opstellers, professor Xiao Jinming van de universiteit van Shenyang, zei tegen Associated Press dat de wet vooral aandacht wil vragen voor het probleem van vereenzaamde ouderen. Maar volgens advocaten is het opleggen van straf wel degelijk mogelijk op grond van het negeren van een gerechtelijke uitspraak, als kinderen een vonnis om hun ouders te bezoeken naast zich neer leggen.

 

144 miljoen achtergelaten ouderen

In de afgelopen vijf decennia steeg de gemiddelde levensverwachting van Chinezen van 41 naar 73 jaar. Er leven naar schatting 160 miljoen ouderen op het Chinese platteland; negen op de tien zagen hun kinderen vertrekken naar de stad voor werk. Gezien het beperkte aantal vrije dagen van de meeste Chinezen, zien ze hun kinderen niet of nauwelijks.

dinsdag 2 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Een op vier ouderen leeft in armoede
144 Miljoen achtergelaten ouderen op platteland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder