economie cultuur politiek RSS

Dodental Tianjin-ramp definitief vastgesteld

Dodental Tianjin-ramp definitief vastgesteld

Autoriteiten in Tianjin hebben de zoektocht naar vermisten van de brand en explosies in de haven na een maand gestaakt. Er zijn 165 lichamen aangetroffen en acht vermisten worden officieel doodverklaard.

Het dodental van de ramp op 12 augustus op een haventerminal voor gevaarlijke stoffen in Tianjin is definitief vastgesteld op 173. De lokale overheid sluit uit dat acht personen die vermist worden nog levend zullen worden gevonden. Zij worden doodverklaard, ondanks dat hun lichamen nog niet zijn gevonden. De Tianjin-ramp is daarmee het ernstigste ongeluk uit de geschiedenis van de Volksrepubliek.

De ravage in het rampgebied is grotendeels opgeruimd en het is daarmee de vraag of van de acht vermisten nog sporen worden aangetroffen. Op sommige plekken is het vuur zo hevig geweest, dat het niet uit te sluiten valt dat hun lichamen volkomen zijn verbrand.

 

Verontreiniging

Nu het rampgebied is vrijgemaakt, kan de sanering van grond en water beginnen. Eerdere tests hebben aangetoond dat de brand van giftige, brandbare en explosieve goederen de rampplek ernstig hebben vervuild.

Afgelopen week was al bekend geworden dat nabestaanden van de 104 omgekomen brandweermensen 940.000 yuan (141.000 euro) schadevergoeding ontvangen, een voor Chinese begrippen ruime compensatie. Vijf onroerendgoedbedrijven van de overheid hebben de handen ineen geslagen om twaalf door de explosies zwaar gehavende flats te renoveren. Zij hebben toegezegd de appartementen te kopen van bewoners die niet meer willen terugkeren en betalen daarvoor een opslag van 30 procent van de marktwaarde.

 

Onderzoeksvragen

Het wachten is op het onderzoek naar de oorzaken van de ramp. Dat moet antwoord geven op verschillende vragen: beschikte Ruihai Logistics over de juiste vergunningen en zijn deze terecht toegekend, heeft Ruihai zich aan de voorschriften gehouden, waarom stonden woonhuizen te dicht op een haventerminal voor gevaarlijke stoffen, hoe is de brand ontstaan, beschikte de brandweer over informatie over opgeslagen stoffen op het terrein en hebben spuitgasten onbedoeld de explosies veroorzaakt door met water te blussen?

Chinese autoriteiten verdenken 23 personen van strafbare feiten met betrekking tot de ramp in Tianjin, zowel overheidsdienaren als werknemers en eigenaren van Ruihai Logistics en een adviesbureau.

zaterdag 12 september 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Meer dan twintig verdachten na Tianjin-ramp
Zorgen over massale vissterfte in Tianjin
Meer dan 66.000 doden bij bedrijfsongevallen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder