economie cultuur politiek RSS

Boze Chinezen kunnen online petitie indienen

De Chinese overheid heeft een website geopend waar burgers online hun grieven kunnen uiten. De site bezweek de eerste dag direct onder de grote belangstelling.

Al zolang China bestaat, bestaat er shangfang, het recht van petitie. Het bood het oor van de keizer voor de sores van gewone burgers. Er is vandaag de dag zelfs een speciale afdeling voor, het Staatsbureau voor Brieven in Beijing, waar boze burgers hun petitie kunnen afgeven. Miljoenen Chinezen maken gebruik van dit recht, als ze problemen hebben over land, huur of op hun werk. Sinds deze week kunnen ze ook online petitioneren en op internet de afwikkeling van hun klacht volgen.

Maar de eerste dag dat de nieuwe dienst online werd gezet, bezweek direct de server onder de grote belangstelling. Op internet werd vervolgens de draak gestoken met de petitie-site. Het Staatsbureau voor Brieven heeft de naam niet erg effectief te werken.

 

Een klacht is gezichtsverlies

Maar behalve over de uitvoering van de site, waren er ook veel opmerkingen over de intenties ervan. Wie online een petitie indient moet behalve zijn naam en adres ook zijn paspoort- of ID-kaartnummer invoeren. Veel reacties suggereren dat dit indieners van een petitie kwetsbaar maakt.

Het is niet ongebruikelijk dat lokale autoriteiten verbolgen reageren op klagende burgers die zich met hun grieven tot Beijing wenden. Lokale bestuurders ervaren dit soms als gezichtverlies. Het leidt er niet toe dat klachten worden opgelost, maar dat de klagers het leven zuur wordt gemaakt of zelfs in administratieve hechtenis worden genomen. Er zijn gevallen bekend dat lokale bestuurders een knokploeg naar Beijing hebben gestuurd om fysiek te voorkomen dat burgers hun petitie konden indienen.

 

Geloofwaardigheid vergroten

Maar volgens Shu Xiaoqin, de directeur van het Bureau voor Brieven, is de site juist bedoeld om klagen gemakkelijker te maken en de geloofwaardigheid van het petitierecht te vergroten. "Alle aangebrachte kwesties worden opgelost en alle indieners ontvangen daarvan bericht", zei Shu tegen Chinese staatsmedia, daarmee suggererend dat haar bureau niet alleen als doorgeefluik functioneert, maar ook de afhandeling van de klachten zal volgen.

woensdag 3 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese politie moet interactief worden
China opent kliklijnen tegen corruptie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder