economie cultuur politiek RSS

Thailand verdenkt nu toch Oeigoeren van bomaanslag

De Thaise autoriteiten maken opnieuw een draai in het onderzoek naar een dodelijke bomaanslag in Bangkok nu zij Oeigoeren verantwoordelijk houden. Drie nieuwe verdachten zijn aangehouden en de hoofdverdachte bevindt zich mogelijk in Turkije.

Het chaotische politieonderzoek naar de daders van een bomaanslag op een hindoetempel in Bangkok op 17 augustus neemt opnieuw een radicale wending. Nadat de politie wekenlang volhield dat het de daders zocht in criminele kringen, houden ze nu Oeigoeren verantwoordelijk. Dat melden onderzoeksleiders maandag in Bangkok.

Een andere merkwaardige ontwikkeling is dat Abu Dustar Abdulrahman, alias Izan, die door de politie als het brein achter de aanslag wordt gezien, nadat hij Thailand had verlaten naar Istanboel is gevlogen. Tot nu toe zeiden de Thaise rechercheurs dat hij via Bangladesh naar Beijing was gereisd. Turkse autoriteiten ontkennen echter dinsdag tegenover Deutsche Welle dat de verdachte in hun land is aangekomen.

 

Chinese paspoorten

Autorteiten in Thailand spreken elkaar regelmatig tegen en moeten voortdurend informatie over het onderzoek herroepen. Een link met Oeigoeren leek de afgelopen dagen sterk voor de hand te liggen, omdat één aangehouden verdachte, Yusufu Mieraili, en de voortvluchtige hoofdverdachte beschikken over een Chinees paspoort afgegeven in Xinjiang. Een tweede verdachte, die werd gearresteerd in een appartement waar ook explosieven werden aangetroffen, was in het bezit van een Turks paspoort, maar dat is mogelijk vals.

Juist op de dag dat de Thaise autoriteiten de Oeigoerse-link bekendmaakten, kwam er nieuws dat mogelijk weer een andere richting uitwijst. De politie in Maleisië meldde de aanhouding van drie verdachten in verband met dit opsporingsonderzoek; een man en een vrouw uit dat land en een Pakistaanse man.

 

Grote zorg

De aanslag op de Erawan-tempel is nog altijd niet opgeëist. Hoewel in theorie nog altijd mogelijk is dat een bende mensensmokkelaars de bom heeft geplaatst, valt niet goed te begrijpen waarom die de aandacht op zich zouden vestigen. De profijtelijke mensensmokkel gedijt het best bij zo min mogelijk aandacht van autoriteiten.

Een aanval van Oeigoerse militanten buiten de Volksrepubliek heeft nooit eerder plaatsgevonden. Als de Thaise autoriteiten ditmaal gelijk hebben, is dat reden voor grote zorg voor de Chinese overheid. Het zou betekenen dat separatistische moslimextremisten beter georganiseerd zijn en over meer geld beschikken dan tot nu toe werd aangenomen. Dat maakt doelen in het buitenland, zoals ambassades, bedrijven, maar ook de groeiende stroom Chinese toeristen kwetsbaar voor aanslagen van militante Oeigoeren. Vorig jaar ondernamen voor het eerst meer dan 100 miljoen Chinezen een reis in het buitenland.

UPDATE - Thaise autoriteiten melden dinsdagavond dat zij een bende mensensmokkelaars die Oeigoeren van China naar Turkije brengt voor de aanslag verantwoordelijk houden. Het motief zou zijn gelegen in het feit dat de Thaise politie het werk van de bende onmogelijk zou hebben gemaakt.

dinsdag 15 september 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Brein achter bomaanslag Bangkok mogelijk in China
Verdachte bomaanslag Bangkok mogelijk Oeigoer
Thailand stuurt Oeigoeren terug naar China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder