economie cultuur politiek RSS

Corruptie baart Chinezen meeste zorgen

Corruptie, vervuiling en inkomensongelijkheid vormen de belangrijkste zorgen van gewone Chinezen. Maar al met al is men tevreden over zijn persoonlijke leefomstandigheden, blijkt uit een onderzoek van Pew Research.

Voor de representatieve steekproef ondervroeg Pew in het voorjaar 3.649 Chinezen in verschillende steden. Uit de resultaten blijkt dat corrupte functionarissen door 84 procent van de respondenten als groot probleem wordt ervaren. Voor 44 procent is dit zelfs een 'zeer ernstig' probleem; vorig jaar was dat nog 54 procent. Twee op de drie respondenten is optimistisch dat dit probleem in de komende vijf jaar minder erg zal worden (63 procent).

Luchtvervuiling en watervervuiling wordt door respectievelijk 76 en 75 procent als een groot probleem gezien. Over de vraag of die situatie zal verbeteren of juist verder verslechteren, zijn de meningen verdeeld. De inwoners van Beijing en Shanghai zijn daarbij pessimistischer dan respondenten uit andere steden. Ondanks dat China relatief een veilig land is, maakt driekwart zich zorgen over criminaliteit.

 

Voedselveiligheid

Zorgen over voedselveiligheid zijn het snelst gegroeid; 71 procent vindt dat een groot probleem, waarvan 32 procent een zeer ernstig probleem. In 2008 was dit nog maar 12 procent. Ook zorgen over de kwaliteit van producten en medicijnen staan in de top-10 van Chinese kopzorgen. Voor het onderzoek kregen respondenten 15 begrippen voorgelegd met de vraag of zij zich daarover geen, grote of zeer veel zorgen maken. Merkwaardig genoeg vroegen onderzoekers niet of zij zich zorgen maken over de groei van de Chinese economie.

De onderzoekers vroegen ook naar de persoonlijke financiële situatie  van de Chinezen: 72 procent antwoord dat die goed is en 96 procent vindt dat hij het beter heeft dan zijn ouders op dezelfde leeftijd het hadden. 

 

Top-10 problemen in China

1 Corrupte functionarissen 84%

2 Luchtvervuiling 76%

3 Watervervuiling 75%

4 Inkomensongelijkheid 75%

5 Criminaliteit 74%

6 Stijgende prijzen 72%

7 Voedselveiligheid 71%

8 Kwaliteit van producten 71%

9 Veiligheid van medicijnen 70%

10 Gezondheidszorg 62%

 

Meer over het onderzoek lees je op de site van Pew Research.

vrijdag 25 september 2015


Gerelateerde onderwerpen:

'Crisis over corruptie is grootste zorg partij'
Iedere dag 4.000 doden door luchtvervuiling
Inkomensongelijkheid China is toegenomen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder