economie cultuur politiek RSS

Beijing wil automobilisten terug op de fiets

Beijing wil automobilisten terug op de fiets

De stad Beijing gaat een pakket maatregelen nemen om fietsgebruik te bevorderen. Over vijf jaar moeten anderhalf zoveel inwoners op de fiets naar het werk.

Ooit was China het fietsland bij uitstek. Maar naarmate de welvaart steeg, lonkte de auto. In het jaar 2000 ging nog 38 procent van de stadsbevolking in Beijing op de fiets naar het werk of universiteit. Vorig jaar was dat gedaald tot 11,9 procent.

Om de verkeerscongestie en luchtvervuiling te bestrijden, wil het gemeentebestuur het fietsen stimuleren. De stad wil dit jaar nog op 248 kilometer wegen aparte fietspaden aanleggen. Een afscheiding moet voorkomen dat automobilisten op de fietspaden rijden of parkeren. Dat betekent dat in smallere straten honderden parkeerplaatsen worden opgeheven.

 

Forensen

Bovendien komen er 50.000 nieuwe huurfietsen bij, die op verschillende plekken in de stad met behulp van een bankpas kunnen worden meegenomen. De bedoeling is dat in 2020 het aantal fietsende forensen is toegenomen tot 18 procent.

Uit gegevens van de stad blijkt dat 40 procent van alle autoforensen op vijf kilometer of minder van zijn werk woont.

vrijdag 25 september 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Auto kopen in Beijing? Eerst een parkeerplaats
Beijing overweegt verkeer te halveren
Metro Beijing ten onder aan eigen succes

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder