economie cultuur politiek RSS

Japanse ergernis over Chinees gasplatform

Japan heeft zijn zorgen geuit over de bouw van een gasplatform in de Oostchinese Zee. Het gasveld ligt in een gebied waarvan beide landen claimen dat het van hun is.

Onacceptabel, dat noemt Japan de Chinese exploitatie van het gasveld dat China Chunxiao en Japan Shirakaba noemt. Het veld ligt onder de zeebodem, ongeveer 200 kilometer boven Okinawa en 400 kilometer uit de Chinese kust.

Beide landen claimen dat het gebied tot hun territoir behoort. Maar in afwachting van tijdrovende onderhandelingen over de demarcatielijn, kwamen Japan en China in 2008 overeen alvast te beginnen met de winning van olie en gas uit vier velden in het omstreden gebied. Daarbij is afgesproken dat het Chunxiao/Shirakaba-veld door Japan mocht worden ontwikkeld.

 

Wachten of doorgaan?

Door spanningen rond de Diaoyu/Senkaku-eilanden, een ander territoriaal conflict, kwamen de gesprekken in 2011 stil te liggen. Volgens Tokio moeten beide landen in de tussentijd afzien van commerciële activiteiten in het gebied. Zij kwalificeren de bouw van het exploitatieplatform als een onwenselijke unilaterale stap.

China verwerpt het Japanse protest. Volgens een woordvoerdster van het ministerie van buitenlandse zaken hebben beide landen het recht het gebied te exploiteren in afwachting van een definitieve oplossing van het geschil. Bovendien wordt het gasplatform gebouwd in het deel dat volgens beide landen tot China behoort. Maar het gasveld strekt zich grotendeels uit onder een stuk van de zee waarvan beide landen zeggen dat het bij hun land hoort. Japan is bang dat het gasveld wordt leeg gezogen vanaf de Chinese zijde.

 

De boog kan niet altijd ontspannen zijn

Eerder dit jaar liepen de spanningen tussen China en Japan op rond de Diaoyu/Senkaku. Net nu de spanningen af leken te nemen, laait de irritatie weer op vanwege het gasveld.

China heeft met verschillende landen territoriale conflicten in de Oost- en Zuidchinese Zee.

donderdag 4 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China wil Filipijnen weg van omstreden rif
India wil terugtrekking Chinese troepen
Japanse nationalisten zorgen voor wapengekletter

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder