economie cultuur politiek RSS

Afluisterapparatuur in huis Ai Weiwei

Afluisterapparatuur in huis Ai Weiwei

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft in zijn woning in Beijing afluisterapparatuur aangetroffen. De apparatuur zat verborgen in stopcontacten.

Bij een verbouwing van de woning van Ai Weiwei is afluisterapparatuur gevonden die was weggewerkt in stopcontacten. Volgens Ai zijn er verschillende apparaatjes aangetroffen, onder meer in zijn slaapkamer. Hij laat zich niet uit over wie de apparatuur heeft geplaatst.

Ai is net in Beijing teruggekeerd na zijn eerste buitenlandse reis in vier jaar. Deze zomer gaven autoriteiten hem zijn paspoort terug, dat in 2011 in beslag was genomen. In een serie foto's en video's op sociale media laat de kunstenaar zondag de apparatuur zien. In een filmpje met de titel 'kun je het horen?' steekt hij vuurwerk af bij een van de apparaatjes.

 

Ongenade

Ai was ooit het lievelingetje van de Chinese top. Hij was in de aanloop naar de olympische spelen 2008 in Beijing betrokken bij het concept voor het Vogelnest; het olympisch stadion. Maar hij viel in ongenade bij de autoriteiten vanwege zijn kritiek op een bouwschandaal. Hij kreeg problemen met een bouwvergunning voor een atelier en werd uiteindelijk in 2011 op basis van de belastingwet aangepakt.

Ai wist dat hij door de autoriteiten in de gaten werd gehouden en hij stak er de draak mee. Toen er bewakingscamera's bij zijn huis en kantoor werden opgehangen gebruikte hij die om lampions aan te hangen. En in 2012 installeerde hij tijdelijk webcams in zijn kantoor, waarmee iedereen hem 24 uur per dag in de gaten kon houden.

zondag 4 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Britten weigeren Ai Weiwei zakenvisum
Ai Weiwei krijgt na vier jaar paspoort terug
Ai Weiwei: 'Bescherm burger tegen staat'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder