economie cultuur politiek RSS

In Beijing kijkt de politie op iedere straathoek mee

In Beijing kijkt de politie op iedere straathoek mee

De Chinese overheid heeft dekkend netwerk van bewakingscamera's in Beijing gerealiseerd, waarmee het de hele stad kan bekijken. De bedoeling is dat iedere grote stad zo'n systeem van cameratoezicht krijgt.

Het bureau van publieke veiligheid in Beijing meldt maandag dat het klaar is met een camerasysteem waarmee iedere straat in de hele stad kan worden gecontroleerd. Het systeem is bedoeld om de veiligheid op straat te verbeteren, meldt het bureau.

Hoewel er al langer veel camera's in het publieke domein hingen, is de lokale overheid in 2012 begonnen het netwerk systematisch uit te breiden. De afgelopen drie jaren groeide het aantal camera's op de openbare weg ieder jaar met 29 procent. Het bureau meldt niet hoeveel camera's er nu in totaal in Beijing hangen.

 

Bewijsmateriaal

Er zijn 4.300 agenten opgeleid om alle beelden continu te bekijken. Alle beelden worden opgeslagen, zodat ze later ook als bewijsmateriaal kunnen worden gebruikt. Volgens het bureau voor publieke veiligheid zijn camerabeelden succesvol gebruikt om meer dan 1.500 misdrijven op te lossen, waarbij 2.370 verdachten konden worden gearresteerd.

De Chinese overheid wil in 2020 in alle grote steden een dekkend systeem van bewakingscamera's hebben aangelegd. Critici zeggen dat het systeem niet alleen bedoeld is om criminaliteit tegen te gaan, maar ook om gewone burgers in de gaten te houden.

dinsdag 6 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Afluisterapparatuur in huis Ai Weiwei
Inkijkje in China's censuurmachine II

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder