economie cultuur politiek RSS

Vergrijzing vraagt om meer plek in verzorgingshuizen

De Chinese overheid gaat versneld verzorgingshuizen bouwen vanwege de vergrijzing. Ook moet het niveau van verzorgend personeel verbeteren.

China vergrijst. In het jaar 2050 zullen er naar verwachting 480 miljoen Chinezen van 60 jaar of ouder zijn. Vorig jaar waren dat er nog maar 212 miljoen. Naarmate China moderniseert, kiezen steeds minder gezinnen ervoor hun ouders in huis te nemen en te verzorgen. Daardoor neemt de behoefte aan verzorgingstehuizen snel toe.

Momenteel zijn er 5,5 miljoen plekken in Chinese verzorgingstehuizen; 26 plaatsen per 1.000 senioren. Het ministerie van civiele zaken heeft beloofd het aantal bedden dit jaar nog met 860.000 uit te breiden tot 30 plekken per 1.000 ouderen.

 

Opleidingsniveau

Toch bleek eerder dit jaar dat de bezettingsgraad van Chinese verzorgingstehuizen slechts 48 procent bedraagt. Dat is vooral te wijten aan verzorgingshuizen op het platteland, waar ouderen liever alleen blijven wonen of traditionele gezinsvormen langer bestaan, zegt Hu Tongwei van het onderzoekscentrum voor ouderdom tegen ChinaDaily.

Ook het opleidingsniveau van het verplegend personeel moet worden verbeterd. Volgens het ministerie van civiele zaken werken er in China meer dan een miljoen mensen in verzorgingstehuizen. Daarvan beschikt slechts 40.000 over de juiste opleiding.

 

Meer weten over de demografische ontwikkelingen in China? Lees dan ook mijn Chinablog over de eenkindpolitiek die donderdag verscheen bij Elsevier.

donderdag 8 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Een op vier ouderen leeft in armoede
144 Miljoen achtergelaten ouderen op platteland
Beijing wil verpleeghuis voor weesouders

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder