economie cultuur politiek RSS

Chinezen bouwen melkpoederfabriek in Heerenveen

Chinezen bouwen melkpoederfabriek in Heerenveen

In Heerenveen is donderdag de schop de grond ingegaan voor een fabriek die babymelkpoeder voor de Chinese markt gaat maken. Ondanks de naam Oranje Nutrition is het een Chinees bedrijf.

Het Friese bedrijventerrein IBF krijgt een tweede melkpoederfabriek. Vrijwel naast het in aanbouw zijnde Ausnutria Hyproca komt een nieuwe fabriek van Oranje Nutrition. Achter het bedrijf schuilen Chinese investeerders die 25 tot 30 miljoen euro investeren, schrijft de Leeuwarder Courant.

De bedrijfslijn moet over een jaar klaar zijn. De benodigde apparatuur komt uit China en in eerste instantie zullen 30 Chinese werknemers de fabriek opstarten. Later zullen zij worden vervangen door lokale arbeidskrachten.

 

Belangrijkste exportproduct

De vraag naar buitenlands melkpoeder blijft in China maar stijgen. Vanwege het melamineschandaal in 2008 geven veel Chinese ouders de voorkeur aan poeder uit landen als Nieuw-Zeeland en Nederland, omdat ze denken dat de voedselveiligheid daar beter is gegarandeerd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vorige week bekend dat de Nederlandse export van melkpoeder naar China en Hong Kong sinds 2005 is vervijftigvoudigd. Alleen al in de eerste zeven maanden van 2015 werd voor 750 miljoen euro naar China en Hongkong uitgevoerd - op een totaal van 1,1 miljard euro. Daarmee is babymelkpoeder uitgegroeid tot het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar China. Ook is er een levendige parallelhandel, waardoor regelmatig tekorten optreden in Nederlandse supermarkten en drogisterijen.

donderdag 8 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Onderzoek prijsafspraken import-babymelkpoeder
Chinezen gaan in Assen babymelkpoeder maken
Dijksma: 'meer landbouwproducten naar China'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder