economie cultuur politiek RSS

Een op de drie Chinese mannen zal sterven door roken

Twee op de drie jonge mannen in China gaat roken. De helft daarvan zal voortijdig sterven als gevolg van die gewoonte, blijkt uit Brits-Chinees onderzoek.

In veel ontwikkelde landen neemt het tabaksgebruik af, maar in opkomende economieën gebeurt het tegendeel. China is daar geen uitzondering op. Uit onderzoek van Oxford University en de Chinese academie voor medische wetenschap, vrijdag gepubliceerd in The Lancet, blijkt dat in China tweederde van alle jonge mannen onder de twintig jaar met roken begint.

De onderzoekers verwachten dat de helft daarvan voortijdig zal overlijden aan longkanker of hart- en vaatziekten. Dat betekent dat het aantal tabaksdoden zal verdubbelen van één miljoen in 2010 tot twee miljoen in 2030. "Zonder snelle, toegewijde en massale inspanning om het aantal rokers te verminderen, krijgt China te maken met enorme aantallen voortijdige doden", aldus een van de wetenschappers, Li Liming.

 

Vrouwen roken minder

Voor het onderzoek zijn een half miljoen Chinese mannen en vrouwen ondervraagd. De gegevens zijn vergeleken met een studie uit de jaren '90, toen een miljoen mensen zijn ondervraagd. Anders dan bij de mannen, neemt het aantal rokers bij vrouwen af. Slechts 2,4 procent van alle Chinese vrouwen rookt, tegenover iets meer dan de helft van de mannen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 10 procent van de rokers overweegt vrijwillig te stoppen. Eerder onderzoek van de wereld gezondheidsorganisatie WHO toonde aan dat maar een kwart van alle Chinese rokers een goed beeld hebben van de gezondheidsrisico's van hun verslaving.

 

Antirookwetten

China is de grootste markt voor tabaksproducten ter wereld. Van iedere drie sigaretten die in de wereld worden aangestoken, wordt er eentje in China opgerookt. De Chinese overheid heeft de afgelopen jaren wel strengere tabakswetten afgekondigd om het roken te ontmoedigen, maar ze worden lang niet altijd even goed nageleefd en gecontroleerd.

Meer over het onderzoek op de site van The Lancet.

vrijdag 9 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing voert strengere anti-rookregels in
Passagiers boos over rokende piloten
Rookverbod in onderwijs afgekondigd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder