economie cultuur politiek RSS

Algenplaag kleurt stranden groen

De stranden van Qingdao zijn getroffen door de ergste algenplaag tot nu toe. Het fenomeen is waarschijnlijk te wijten aan verontreiniging van het water met fosfaten en nitraten.

Als het zomer wordt dan kleurt de Gele Zee groen. Voor het zesde achtereenvolgende jaar is de kuststad Qingdao getroffen door een algenplaag. Maar nog nooit spoelden er zoveel algen aan als dit jaar. De gemeente heeft al meer dan 7.000 ton van het groene spul van de stranden verwijderd.

De algen, enteromorpha prolifera, zijn niet giftig of anderzins schadelijk voor mensen. Badgasten laten zich dan ook niet weerhouden een duik te nemen in de groene massa (zie meer foto's bij Caixin). Het oosten van China zuchtte afgelopen week onder een hittegolf. Maar de dikke laag algen blokkeert het zonlicht en onttrekt zuurstof aan het water, waardoor het zeeleven letterlijk wordt verstikt.

 

'Een beetje uit balans'

Onderzoekers denken dat verontreinigd water de algengroei stimuleert. Fosfaten en nitraten zijn een prima voedingsbodem voor algen. Door overbemesting, lozing van ongefilterd rioolwater en industrieel afvalwater hopen de stoffen zich op in de Gele Zee. De zon doet vervolgens de rest.

"Een algenexplosie is waarschijnlijk een indicatie dat het ecosysteem een beetje uit balans is", zegt maritiem onderzoeker Brenda Parker van Cambridge University met gevoel voor understatement tegen The Guardian.

 

Vervuiling bedreiging drinkwater

China kampt met grote verontreiniging van het water. Lokale overheden hebben vaak het geld niet om rioolzuiveringsinstallaties te bouwen en milieuambtenaren staan onder druk van bestuurders die verantwoordelijk zijn voor werkgelegenheid en economische groei. Uit onderzoek blijkt dat boeren veel meer kunstmest en pesticides gebruiken dan eigenlijk nodig is. Watervervuiling tast niet alleen het ecosysteem aan, ook de drinkwatervoorziening komt er door in gevaar.

vrijdag 5 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China's natte droom blijkt ook al vervuild
China gaat grondvervuiling onderzoeken
Het is officieel: water China is vervuild

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder