economie cultuur politiek RSS

In Nederland 456 Chinese bedrijven actief

In Nederland 456 Chinese bedrijven actief

In Nederland zijn 456 verschillende Chinese bedrijven actief, met in totaal 530 vestigingen die samen goed zijn voor de werkgelegenheid van 8.251 personen. Dat blijkt uit gegevens die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op verzoek van Blogaap verzamelde.

Het aantal Chinese bedrijven dat in Nederland actief is nam met 33 procent toe in twee jaar tijd. Het aantal banen dat daarmee gemoeid is steeg met 13 procent sinds november 2013. De gegevens komen uit de database van buitenlandse bedrijven van het Netherlands Foreign Investment Agency NFIA. Het gaat zowel om vestigingen van Chinese bedrijven als Nederlandse bedrijven die in Chinese handen zijn gekomen.

De meeste Chinese vestigingen in ons land zijn van technische bedrijven: 48. Dan volgen de sectoren consumenten- en huishoudelijke producten (44), electronica en ict (ieder 36). De meeste werkgelegenheid bieden echter Chinese bedrijven in de transport en logistiek (2.811 banen), gevolgd door consumenten- en huishoudelijke producten (1.251) en technische bedrijfskunde (850). De Chinese bedrijven in Nederland bieden over het algemeen niet veel werkgelegenheid; gemiddeld 18 arbeidsplaatsen per bedrijf. Het gaat vaak om verkoopkantoren.

 

Staatsbezoek

Zondag begint het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan China. De koning bezoekt Beijing, waar hij maandag zal worden ontvangen door premier Li Keqiang en president Xi Jinping. Daarna gaat de reis naar Yan'an, Shanghai en Hangzhou. In het voetspoor van de koning reist een handelsdelegatie bestaande uit 144 Nederlandse bedrijven mee.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende donderdag dat de Nederlandse export naar China een waarde van 9,3 miljard euro heeft en 4,4 miljard bijdraagt aan het bruto binnenlands product. De directe export naar China is goed voor 62.000 banen, aldus het CBS.

 

Overzicht

NFIA produceerde op verzoek van Blogaap in november 2013 aan de vooravond van het eerste bezoek van premier Mark Rutte aan China ook een overzicht van Chinese bedrijven in Nederland. Toen stonden er 341 Chinese bedrijven geregistreerd, goed voor 7.258 banen.

Het NFIA waarschuwt dat zijn database geen compleet overzicht geeft van alle buitenlandse bedrijven. Het is echter wel de meest complete lijst in ons land.

 

Chinese bedrijven in Nederland

technische bedrijfskunde                            48 vestigingen (850 banen)

consumenten & huishoudelijke apparatuur   44 (1.251)

electronica                                                36 (108)

ict                                                            36 (746)

transport & logistiek                                  32 (2.811)

agrifood                                                    31 (498)

diensten                                                   30 (152)

chemie                                                     27 (54)

energie                                                     26 (254)

life sciences & medische producten           25 (232)

transportindustrie                                      23 (732)

creatieve industrie                                    20 (107)

groothandel, retail & handel                       17 (65)

metaalindustrie                                         10 (16)

textiel                                                      10 (10)

overig                                                     115 (365)

bron: NFIA

 

Meer lezen over het Nederlandse staatsbezoek aan China? Lees dan ook de column die ik voor Elsevier schreef. Of luister het interview terug dat ik had bij Radio EenVandaag.

vrijdag 23 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Europees kantoor Tongrentang naar Den Haag
Nederland legt geld toe op verkoop Vivat aan Anbang
Chinezen bouwen melkpoederfabriek in Heerenveen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder