economie cultuur politiek RSS

Na 36 jaar einde aan eenkindpolitiek

Na 36 jaar einde aan eenkindpolitiek

China verruilt de eenkindpolitiek voor een tweekindpolitiek. Dat is besloten tijdens het vijfde plenum. De top van de communistische partij beloofde bovendien de welvaart van de burgers flink te verbeteren.

Donderdagmiddag druppelden de eerste berichten naar buiten over de resultaten van de jaarlijkse beleidsvergadering van de Chinese politieke top. Tijdens het zogeheten plenum vergaderden de 370 machtigste partijleden over de koers van China in de komende vijf jaar.

Niet geheel onverwacht is besloten de eenkindpolitiek verder te verruimen: alle Chinese ouderparen zullen voortaan twee kinderen mogen nemen. Ook commiteerde de partijtop zich aan de zogeheten eeuwdoelstellingen: een verdubbeling van bruto nationaal product en het gemiddelde loon over vijf jaar ten opzichte van 2010. In 2021 viert de Communistische Partij van China zijn honderdjarig bestaan. Donderdagavond wordt het slotcommuniqué verwacht, met daarin meer genomen besluiten.

 

Bevolkingsgroei

China heeft in 1979 de eenkindpolitiek ingevoerd. De regering wilde een rem op de bevolkingsgroei om zo armoede, honger en werkloosheid te bestrijden. In die zin is het eenkindbeleid zeer succesvol geweest. Naar schatting 400 miljoen zwangerschappen zijn in de afgelopen 36 jaar voorkomen. Het leidde echter ook tot sociale problemen, zoals een verstoorde bevolkingsopbouw. Op iedere honderd meisjes worden tegenwoordig 119 jongetjes geboren.

Ongeveer 100 miljoen Chinese koppels komen voor de verruiming in aanmerking. Het is echter zeer de vraag of die allemaal tot gezinsuitbreiding besluiten. Na een vorige versoepeling maakten maar een op de twintig koppels van de mogelijkheid gebruik.

 

Vijfjarenplan

Bovenaan de agenda van het plenum stond het vaststellen van het dertiende vijfjarenplan voor de periode 2016-2020. Het is het eerste masterplan voor het Chinese beleid van de huidige generatie leiders. Sleutelwoord voor economische ontwikkeling is innovatie. Er komt meer ruimte en ondersteuning voor nieuwe en groeiende bedrijven in de private sector, aldus het plan.

 

Meer weten over de afschaffing van de eenkindpolitiek? Luister dan ook het interview terug dat ik donderdagmiddag bij Radio EenVandaag had.

donderdag 29 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Politieke top China bijeen voor vijfjarenplan
Teveel vrijgezelle mannen? Deel een vrouw!
China's bevolking gaat vanaf 2025 krimpen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder